Ştiaţi că

Ce ţi-e şi cu ouăle astea domnule!

-Ştiaţi că ouăle pot fi păstrate la temperaturi obişnuite prin acoperirea cojii cu un strat de vaselină(din comerţ) încălzită ? Se ung ouăle cu un strat subţire, după care se păstrează într-un dulap bine aerisit şi uscat.

-O altă metodă ar fi păstrarea lor într-o soluţie de salicilat de sodiu sau acid salicilic. Se iau 25 litri de apă fiartă, la care se adaugă 40 g salicilat de sodiu şi se amestecă, după care se introduc ouăle.

-Sau introducem  100 de ouă, într-un vas încăpător, smălţuit, în care se pun 10 litri de apă rece. Apa trebuie să acopere ouăle cu cel puţin 10 cm în plus. Vasul va fi acoperit cu capac  sau o pânză deasă şi va fi păstrat la temperatura de 5-10 grade; se pot păstra 2 luni.

Ei bine, eu nu ştiam şi m-am amuzat copios citind o cărticică (apărută  în 1968), cu sfaturi utile despre cum ne  păstrăm alimentele în gospodărie.

Băgaţi de seamă, dacă nu aveţi frigiderul la”îndemână”, e bine să ţineţi cont de „sfatul bătrânilor”, că până în veacul al XIX-lea se folosea ca mijloc de producere a frigului gheaţa naturală şi amestecul de sare cu gheaţă, care producea o temperatură mai scăzută de zero grade Celsius şi asigura o conservabilitate mai îndelungată a alimentelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s