Nicolae Steinhardt si rasismul

Un singur lucru nu poate Dumnezeu: să ne mântuiască fără consimţământul nostru-Nicolae Steinhardt.

Câteva fragmente din Jurnalul fericirii lasă loc pentru interpretări în ceea ce priveşte aderenţa autorului la ideile legionare ale intelectualităţii perioadelor interbelică şi a deportărilor in Transnistria: „Printre ţigani. Rasismul este o demenţă, dar – cum să spun? – nerasismul, contestarea unor rase deosebite, fiecare cu însuşirile ei, este o nerozie.

Sunt mai ales certăreţi, rostul vieţii lor e gâlceavă, harţă: gălăgioşi; fără de larmă şi tărăboi se asfixiază şi pier; pângăritori, au un dar neîntrecut de a terfeli totul; mincinoşi, minţim cu toţii, dar idealizăm realul, la ei e altfel, ca la antimaterie. Şi găsesc de cuviinţă să-şi întărească minciunile cu jurăminte grele: să-mi sară ochii, să-mi moară mama, să fiu nebun.

Şi nu le poţi intra în voie. Oricât de frumos le vorbeşti: orice umilinţă, orice făţărnicie: deopotrivă de inutile. Leneşi, urăsc pe cine le cere un efort, o lene îndărătnică, violentă ca instinctul de conservare. Şi nu pot bea în cârciumi, numai afară pe stradă, cu sticlele înşirate alături şi puradeii roată; o maidanofilie, un exhibiţionism, o nostalgie a bâlciului; şi un jind al ocării, ţipetelor, poalelor date peste cap. Spurcăciunea. Dracul sordid, dracul poltron, dracul ţopăitor. Cărora Coşbuc le-a găsit nume atât de potrivite şi care-n infern îşi fac din cur o goarnă.Sursa: AICI

„Este neîndoielnic faptul că disciplina legionară a pregătit mulţi tineri pentru rezistenţa din munţi şi pentru experienţa suferinţei în puşcăriile comuniste. Convertiri religioase profunde – mărturie stau paginile mişcătoare ale lui Ion Ioanid (Închisoarea noastră cea de toate zilele) şi Nicolae Steinhardt (Jurnalul fericirii) – au condus câteva destine (e.g., Valeriu Gafencu, Virgil Maxim, Ilarion Felea sau Ioan Ianolide) într o sferă de puritate specifică sfinţeniei, capabilă să abolească distincţiile de rasă sau clasă.”

sursa: /www.ideiindialog.ro/articol_1040/ortodoxia_si_refuzul_extremismelor

https://i0.wp.com/www.nistea.com/steinh.jpg

Cred că ideea pe care dorea să o transmită nu reprezintă o „aderenţă la ideile legionare”, ci mai degrabă o raportare a trăirii spirituale la veşnicie, „rasismul este o demenţă”.

Dacă ne simţim contrariaţi de afirmaţiile părintelui Stainhardt, înseamnă că suntem departe de gândirea creştină, dorind doar o abordare idealistă, lipsită de simţul realităţii, tendinţa către echilibru trebuie dictată de râvna spirituală  în suişul spre Dumnezeu, de raportarea creaţiei la Creatorul său.

Toate neamurile sunt datoare să slăvească pe Dumnezeu pentru mila Lui (Romani 15, 9; Isaia 30, 18). Mila lui Dumnezeu este din neam în neam spre cei ce se tem de Dânsul (Psalm 102, 17).

Rasa superioară este rasa care se raportează prin credinţă şi faptele sale la Dumnezeu, pentru că, aşa cum a remarcat D. Puric, în viaţa creştină există o ierarhie, în Biserica Ortodoxă există o ierarhie, în lumea nevăzută(cetele îngereşti) există o ierarhie…

Selecţii din “DARUIND VEI DOBANDI”- a Parintelui Nicolae Steinhardt

“Nu din prisosul, nu din putinul tau, ci din neavutul tau, din ceea ce iti lipseste. Daruind altuia ce nu ai – credinta, lumina, incredere, nadejde – le vei dobandi si tu.
Trebuie sa-l ajuti cu ceea ce nu ai.
Dand ce nu ai, dobandesti si tu, cel gol, cel pustiit, cele ce-ti lipsesc.…da-mi, Doamne, cand sunt descumpanit si gol, vointa si nerusinare ca sa pot da din ceea ce nu am. Tu fa ca darul acesta al meu – paradoxal, absurd si indraznet – sa se intoarca asupra-mi prin mila Ta care socoteste intelepciunea oamenilor drept nebunie si adagiul “Nemo dat quod non habet” arama sunatoare si chimval zanganitor. Tu care ceri numai imposibilul si faptuiesti numai ce mintea omeneasca nu poate sa priceapa.”

2 răspunsuri la „Nicolae Steinhardt si rasismul

  1. Abia acum am reusit sa imi fac putin timp pentru acest blog. Sunt postari foarte interesante si de acum il voi vizita mai des.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s