Cele 7 Sfinte Taine

https://i1.wp.com/www.invierea-domnului.org/VestitorulAprilie2007_files/image004.jpg

Cele 7 Sfinte Taine sunt :

1. Botezul.
2. Mirungerea.
3. Împărtăşania (cuminecătura).
4. Spovedania (Pocăinţa).
5. Preoţia (Hirotonia).
6. Nunta (Căsătoria).
7. Maslul.

Ele sunt lucrări sfinte, întemeiate de Domnul nostru Iisus Hristos, lucrări prin care, în mod nevăzut, se comunică celor ce se împărtăşesc din ele harul mântuitor nevăzut.

https://i1.wp.com/str.crestinortodox.ro/foto/675/67419_serafim-sarov.jpg

Taina nunţii

http://www.calauzaortodoxa.ro/credinta/cele-7-sfinte-taine/taina-nuntii-sfaturi-si-randuieli-folositoare/

Taina Preoţiei

http://www.calauzaortodoxa.ro/credinta/cele-7-sfinte-taine/taina-preotiei-hirotonia/

Taina Spovedaniei

http://www.calauzaortodoxa.ro/credinta/cele-7-sfinte-taine/taina-spovedaniei/

Taina Sfintei Împărtăşanii

http://www.calauzaortodoxa.ro/credinta/cele-7-sfinte-taine/taina-sfintei-impartasanii/

http://www.calauzaortodoxa.ro/credinta/cele-7-sfinte-taine/filotei-zervakos-sfanta-impartasanie/

Taina Sfântului Mir

http://www.calauzaortodoxa.ro/credinta/cele-7-sfinte-taine/taina-sfantului-mir/

Taina Botezului

http://www.calauzaortodoxa.ro/credinta/cele-7-sfinte-taine/taina-sfantului-botez/

Taina Sfântului Maslu

TAINA SFANTULUI MASLU

Este a saptea Taina a Bisericii in care, prin rugaciunile preotilor si ungerea cu untdelemn sfintit a partilor insemnate ale trupului, credinciosii dobandesc vindecarea de bolile trupesti si sufletesti.

Aceasta Taina a fost instituita de insusi Mantuitorul cand a trimis pe sfiintii apostoli la propovaduire, zicandu-le : “Celor ce vor crede, aceste semne vor urma: in numele Meu, demoni vor izgoni, peste cei bolnavi isi vor pune mainile si se vor face sanatosi” (Marcu XVI, 17?18). Sfintii apostoli au practicat Taina Sfantului Maslu chiar de la prima lor propovaduire : “Si scoteau multi demoni si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau” (Marcu VI, 13).

Urmand apostolilor, episcopii si preotii au savarsit si ei aceasta Sfanta Taina, cum ne arata sfantul Iacob: “Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si ei sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui (Iacob V 14?15).

Sfantul apostol Iacob nu face bolnavilor acest indemn ca venind doar din partea sa; el graieste tocmai despre lucrarea sfanta incredintata sfintilor apostoli de catre Mantuitorul Iisus Hristos, lucrare savarsita de ei in tot locul si la tot credinciosul care avea trebuinta de harul lui Dumnezeu pentru vindecarea sa. Taina Sfantului Maslu se savarseste, de regula, la patul bolnavului; in restul cazurilor, in biserica.

Sfantul Maslu este deci Taina care, prin rugaciunile preotilor si prin ungerea trupului cu untdelemn sfintit, impartaseste credinciosului harul lui Dumnezeu pentru tamaduirea bolilor trupesti si sufletesti, pentru iertarea pacatelor si pentru intarirea sufletului.

Partea vazuta a Sfantului Maslu consta din rugaciunea rostita de sapte ori pentru vindecarea bolnavului de neputinta trupeasca si sufleteasca; din untdelemnul sfintit de preotii slujitori ai Tainei si ungerea cu el de sapte ori a trupului bolnavului.
Urmarile Sfantului Maslu sint vindecarea de bolile trupesti si sufletesti si iertarea pacatelor pe care bolnavul ar fi uitat sa le marturiseasca la Sfanta Spovedanie.
Savarsitorii Sfantului Maslu sunt preotii, pentru ca Sfantul Iacob zice: “sa cheme preotii Bisericii” ? iar nu preotul. Randuiala slujbei este intocmita pentru sapte preoti; insa o pot face si cinci trei sau cel putin doi preoti.

Sfantul Maslu poate fi primit nu numai o singura data si nici numai de cel aflat in pragul mortii, ci ori de cate ori credinciosul se simte ingreuiat din pricina bolilor sau pacatelor. /sursa:Cele 7 Sfinte Taine Crestine :: Razboiul nevazut

Pot să-l chem pe preot la miezul nopţii ca să împărtăşească un muribund?

Dacă boala îl ţine la pat, este bine să-l înştiinţezi din timp pe preot, iar acesta va decide dacă îl va împărtăşi sau nu. În nici un caz nu trebuie să amâni foarte mult, pentru că starea bolnavului se poate înrăutăţi. Atenţie: preotul îi va da Sfânta Împărtăşanie doar dacă va reuşi să-l spovedească, fie şi foarte sumar. Dacă însă acel om nu mai poate vorbi, dacă intră în comă şi nu mai poate comunica nici măcar prin gesturi, atunci nu va mai putea primi Împărtăşania căci dacă împărtăşirea nu se face în mod liber şi conştient, ea nu are efect. În loc să fie un ajutor pentru acel suflet pe calea spre Împărăţia veşnică, ea se transformă într-o povară.
Dacă ai în îngrijire un bolnav cronic, a cărui stare de sănătate se agravează brusc, la o oră târzie, şi acel om s-a împărtăşit în urmă cu câteva luni dar a fost imobilizat la pat, deci socoteşti că nu a putut face păcate grave în acest răstimp, şi te întrebi dacă poţi să chemi pe preot la miezul nopţii ca să-l împărtăşească, răspunsul este: de sigur, preotul vine la orice oră din zi sau din noapte. Este bine că te gândeşti la responsabilitatea pe care o ai pentru sufletul acelui om care este în pragul morţii, pentru că Sfânta Împărtăşanie este un mare ajutor pentru suflet pe cărarea către Rai. Nu trebuie însă să apreciezi tu singur dacă bolnavul a avut sau nu ocazia de a păcătui. Dacă el, pe patul suferinţei, s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu şi şi-a blestemat situaţia, a săvârşit astfel un păcat chiar mai mare decât unele păcate trupeşti. Pentru acest om este necesară mai întâi spovedania şi numai după aceea, Sfânta Împărtăşanie. Este bine să ştii că, chiar dacă acel om are pe conştiinţă păcate foarte grave, pentru care a fost oprit de la împărtăşire, el va fi totuşi împărtăşit în ultimele clipe ale vieţii  sale de către preot.(din articolul lui Petre Avram, ziarul Lumina din 22 martie 2007)

sursa:www.invierea-domnului.org/VestitorulAprilie20..

Reclame

3 răspunsuri la „Cele 7 Sfinte Taine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s