Israel

Să vă introduc puţin în atmosfera… Ierusalimului.

Acest filmuleţ poartă în sine un mesaj profund emoţional, al copilului învăţat de părintele lui despre cultul său. În filmuleţ veţi vedea zidul plângerii, în peretele căruia ei înfig bileţele cu dorinţe.

Aici aveţi câteva poze de la Zidul Plângerii, cunoscut şi sub numele de Zidul Vestic, reprezintă singurul fragment care s-a păstrat din cel de-al Doilea Templu, distrus de romani în anul 70. Aici, evreii vin să se roage, să plângă şi să se tânguiască din cauza distrugerii Templului, care timp de o mie de ani a fost centrul lor religios, cultural, spiritual şi social. Pe esplanada din fata Zidului Plângerii au loc, pe lângă rugăciuni, evenimente foarte diverse: lunea şi joia dimineaţă se desfăşoară ceremonii în timpul cărora băieţii de 13 ani primesc majoratul religios; vinerea seara, studenţii celebrează, la apusul soarelui, sosirea Sabatului; tinerii căsătoriţi vin să se fotografieze, iar copiii din clasa I primesc aici prima lor biblie; credincioşi sau atei plasează în spaţiile dintre pietrele zidului bileţele pe care îşi scriu dorinţele, în timp ce alţii se roagă cu voce tare în cele mai diverse limbi. Mulţimea cea mai numeroasă se adună în fiecare an la 9 aprilie, ziua de comemorare a distrugerii celor două Temple.(sursa Romania-Israel – Content).

Printr-un paravan sunt separate locurile de rugăciune între bărbaţi şi femei, la acest zid, însă după cum observaţi în poze femeile au posibilitatea de a urca pe scaun şi a privi dincolo la bărbaţi, iar în cadrul unor ceremonii îşi aruncă cu bomboane peste paravan cu mare veselie.

Dacă privim puţin la aceşti copii din filmuleţul de pe youtube, ei defapt fac parte din ceea ce numim noi copii supradotaţi. Vocile lor sunt serafice, iar dezvoltarea cultului e uşor de observat din patosul cu care îşi cântă credinţa.

Şcoala în Israel.

La 84 de zile copilul merge la creşă, sau mama are posibilitatea să rămână acasă cu 70 la sută din salar.

Grădiniţa se consumă între 5-6 ani.

În ceea ce priveşte şcoala, după clasa a 6-a se dă examen pentru liceu.

Metoda de bacalaureat este puţin diferită. Din clasa 10 fiecare elev ştie de ce este capabil şi în funcţie de aceasta ştie la ce nivel să dea bacul.

Nivelul 47 este cel mai bun.

Aşadar din clasa a 10-a, cum au terminat de studiat o materie şi se simt stăpâni pe ea pot începe să dea examenul.

După Bacalaureat sunt chemaţi în armată, din 1 iulie sau noiembrie.

Băieţii fac 3 ani armată iar fetele 2 ani, după care în mod normal pot să meargă la facultate sau la locul de muncă.

Dacă stă la locul de muncă 6 luni primeşte bani, aproximativ 3,5 mii shekel, iar armata le mai dă 6 mii şhekel, bani cu care se pot înscrie la facultate. Problema este că după atâta vreme, tinerii ar mai profita puţin de libertate şi atunci îşi cheltuiesc banii pe distracţii.

Aceasta este povestea a poate mai mult de 80 la sută dintre copiii care pleacă în armată.

În şcoli fetele şi băieţii studiază separat, nu se întâlnesc nici măcar în pauză.

De la 1 februarie, ultrareligioşii au primit aprobarea de a circula şi în mijloace de transport separat. Aşa se explică că o să observaţi autobuze numai cu bărbaţi şi altele numai cu femei.

Cât despre bileţelele înfipte în acest zid, ar trebui să cunoaştem câteva aspecte.

Deşi ghidul vă v-a prezenta acest aspect ca fiind unul „nevinovat”, lăsând la latitudinea fiecăruia dintre turişti, atei sau creştini, să îşi înfigă sau nu un bileţel cu dorinţe, ar fi bine să ne amintim cuvintele  „Iar eu, întru multimea milei Tale, voi intra în casa Ta, închina-mă-voi spre sfânt locasul Tău, întru frica Ta”(Psalm 5:7). Închinare cu fata spre sfântul locaş. Evreii obişnuiesc şi astăzi să se roage cu faţa spre Ierusalim – locul Templului, iar ortodocşii cu faţa spre răsărit, datorită identificării lui Iisus Hristos cu Soarele dreptăţii.

Iar în alt loc se spune: „Iată, îţi dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei şi nu sunt, ci mint; iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.”(Apoc. 3:9). Este vorba de un gest de recunoaştere a faptului că Biserica creştină este deţinătoarea Adevărului.

De aceea noi creştinii ortodocşi ar trebui să fim mai atenţi la „nevinovăţia” acestui gest, avem Biserica, avem pomelnice, avem duhovnicii care intermediază, dacă vreţi, pentru iertarea păcatelor noastre şi apropierea de Dumnezeu cel Adevărat, ajutorul nostru vine de la Dumnezeu, iar Taina Spovedaniei, rugăciunea, postul şi faptele bune-„Rugăciunea ta rămâne neauzită, când o acoperă strigătul celui năpăstuit de tine”. (Sf. Ioan Gură de Aur), gândul smerit  sunt cele ce, nu neapărat că ne împlineasc dorinţele ci,  ne pot da cele de folos în drumul nostru spre mântuire.

Dacă nu avem în grupul nostru un preot pe care să-l întrebăm dacă e bine sau nu să punem şi noi un bileţel în acel zid, e bine să ne ferim de ceea ce nu cunoaştem, ca nu cumva, în neştiinţa/ignoranţa noastră, să ne atragem mânia lui Dumnezeu.

Despre acest Zid al Plangerii gasiti informatii mai multe aici http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/zidul-plangerii-ierusalim-98006.html

Reclame

8 răspunsuri la „Israel

 1. Partial,sunt de acord cu scoala din Israel.

  Am citit cu atentie cele scrise de tine aici si nu pot sa alung amintirea vizitarii unei familii de evrei-doctori,din Toronto-Canada.
  Ciudat !

 2. Demografie
  Evreii din Israel cuprind o majoritate de „nativi” — născuţi în ţară, porecliţi în limbajul curent sabra (în româneşte „sabri”, în ebraică „ţabarim”), restul fiind imigranţi născuţi în străinătate şi stabiliţi, la diferite vârste, în Israel. Majoritatea evreilor din România, circa 400.000, care au rămas în viaţă după al Doilea Război Mondial, au emigrat în Israel.

  În luna august a anului 2005, Israelul, împreună cu Ierusalimul de Est, avea o populaţie de 6.912.700 de locuitori, structurată astfel: 76% evrei, 20% (împreună cu Ierusalimul de Est) arabi şi 4% alte minorităţi (druzi — aici consideraţi separat de populaţia arabă —, cerchezi, armeni), precum şi un număr remarcabil de evrei având „doar” tatăl evreu; de asemenea, nepoţi de evrei, parteneri de viaţă ai unor evrei — de origine rusă, ucraineană, română etc. — şi care nu sunt recunoscuţi ca evrei după legea religioasă, dar care, în marea lor majoritate, sunt laici şi se identifică cu evreii israelieni moderni.

  După criterii religioase — conform unor statistici[necesită citare] — evreii israelieni sunt în proporţie de 12% foarte religioşi (ultraortodocşi), 10% religioşi (ortodocşi), 35% „tradiţionalişti” ortodocşi, iar restul de 43% sunt laici. În rândurile laicilor, majoritatea preferă, la nevoie, serviciile religioase ale ritului ortodox pe care îl cunosc din familie, iar o mică minoritate apelează la serviciile spirituale ale riturilor iudaice mai noi, ca de exemplu iudaismul conservativ şi reformat.

  Arabii sunt 91% musulmani suniţi şi 9% creştini de mai multe rituri. Druzii au un cult provenit din islamul şiit ale cărui revelaţii sunt împărtăşite doar de o elită de iniţiaţi. Cerchezii sunt o mică minoritate musulmană sunită şi vorbesc o limbă caucaziană. Armenii, creştini, sunt aici, de asemenea, o minoritate foarte mică

 3. SIONISMUL RELIGIOS

  Sionismul religios isi are originea in „prezicatorii Sionului ” (Mevasrei Zion, precursorii Hibbat Zion), miscare care ii cuprinde pe Rabinii Yehudah Alkalai, Zvi Kalischer, Shmuel Mohilever, si Naftali Zvi Yehudah Berlin. Fondata ca o fuziune a religiei si nationalitatii Evreiesti, scopul ei nu consta numai in restaurarea libertatii politice Evreiesti, ci si a religiei Mozaice in spiritul Torei si a poruncilor ei. In spiritul Sionismului religios, Iudaismul bazat pe porunci este o conditie sine qua non pentru viata traita in spiritul national in patria mama.

  In 1902, ca urmare a deciziei celui de-al Cincilea Congres Sionist de a include in programul Sionist si activitati culturale, Rabinii Reines si Ze’ev Yavetz pun bazele organizatiei Mizrachi (mizrachi insemnand in Ebraica abrevierea merkaz ruhani-„ventru spiritual”). Mizrachi si-a tinut prima conventie mondiala in 1904 moment in care si-a redactat si platforma miscarii, a carui obiectiv principal era pastrarea poruncilor si intoarcerea la Sion. In Palestina, Rabinul Avraham Yitzhak Hacohen Kook a conferit Sionismului Religios aportul lui personal si spiritual, in problema stabilirii in tara lui Israel, ca semn primordial al Mantuirii.

  Sionismul Religios si-a dedicat mare parte din activitate si din resurse pentru intemeierea unui sistem national de educatie religioasa. Hapoel Hamizrahi s-a despreins din miscarea principala (1922) pentru a se dedica asezarii rurale Ortodoxe in Palestina, sub sloganul „Torah va’Avodah” (Tora si Munca). In 1956, cele doua miscari, Mizrachi si Hapoel Hamizrahi, s-au unit sub egida Partidului National religios, partid care activeaza si astazi in viata politica Israeliana.

 4. DVAR TORA

  Ceea ce cred ca este definitoriu pentru legea si traditia iudaica este ca ea se poate si a fost intotdeauna adaptata prezentului, oricare a fost acesta. Este probabil cea mai buna metoda de supravietuire, aceea de a aplica, fara a recurge la cameleonism, concepte vechi la situatii noi, in spiritul a ceea ce ne-a dat Dumnezeu in urma cu 4000 de ani.

 5. Am citit cu placere si voi continua sa ma documentez..pentru a intelege mai bine atat vizita mea,in urma cu multi ani( de fapt am locuit 9 noua luni),in aceasta familie de evrei intelectuali,romani stabiliti in Toronto-Canada,cat si actuala ta vizita in Israel.

  Ciudat ,spun a doua oara,cum intelegem diferit,in timp,importanta unei vizite!

  Acum,as avea o alta viziune,cred.S-au adaugit anii….

  Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s