Duminica Sfintei Cruci

În Evanghelia după Luca, capitolul 22, începând cu versetul 39. Citim că, imediat după Cina cea de Taină:

„După ce a ieşit afară, S-a dus, ca de obicei, în Muntele Măslinilor. Ucenicii Lui au mers după El. Când a ajuns la locul acela, le-a zis: Rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită. Apoi S-a îndepărtat de ei ca la o aruncătură de piatră, a îngenuncheat şi a început să se roage, zicând: Tată, dacă voieşti, depărtează paharul acesta de la Mine! Totuşi, facă-se nu voia Mea, ci a Ta! Atunci I s-a arătat un înger din cer, ca să-L întărească. A ajuns într-un chin ca de moarte şi a început să se roage şi mai fierbinte; sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sânge, care cădeau pe pământ.”

O cugetare a lui Paul Claudel, un scriitor celebru francez zicea aşa: “Dumnezeu nu a venit în lume pentru a eradica suferinţa, Dumnezeu nu a venit în lume nici măcar ca să o explice. Dumnezeu a venit în lume ca să umple suferinţa umană cu prezenţa Lui”.

Aşa se explică cum înţelegem depăşirea limitelor proprii. De câte ori spunem „nu mai pot” şi totuşi paradoxal ducem mai departe suferinţa, să ne amintim că avem în noi prezenţa Lui, El se implică în suferinţele noastre spune Parintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii. “A sluji lui Hristos inseamna suferinta”.

Părintele Gh Calciu ne îndeamnă: „Eu nu zic să fim ca El, căci cine poate fi ca El, ca Mîntuitorul? Dar măcar, cît de cît, să mergem pe urma paşilor Lui”.

Suferinţa poartă în sine taina mântuitoare a Crucii.

CRUCEA CARE ODIHNESTE – pr. Dumitru Staniloae

https://i2.wp.com/www.razbointrucuvant.ro/wp-content/uploads//2008/09/karfreitag-simon.jpg

Părintele Dumitru Stăniloae ne vorbeşte nu numai despre asumarea crucii fiecăruia dintre noi, ci chiar mai mult de a pune umărul la crucea celuilalt, de compasiune, de ajutor, de jertfelnicie, de iubire şi dăruire necondiţionată.

Nu ajunge doar să ne purtăm propria cruce, fără să ne pese de ceilalţi pentru că nu ne mântuim singuri, egocentrismul trebuie înlocuit cu altruismul.

De aceea atunci când unul din noi cade în boală celălalt îi poartă de grijă, este o cruce împărţită, asumată din dragoste cu nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu. Cel mai bine înţeleg acest lucru cei care au bolnavi în familie, dar şi cei ce se îngrijesc în diferite centre sociale de cei în nevoi.

Crucea lui Hristos înseamna iubire-părintele Ilie Cleopa.

Ferice de cei care în situaţii extreme nu-şi părăsesc aproapele, fie el soţ, soţie, copil, părinte, sau un străin singur şi neajutorat.

Părintele Arsenie Boca ne învaţă că : “Nu este alta cale de mantuire, de ispasire a pacatelor, decat calea Crucii. Daca ar fi fost alta, Dumnezeu ne-ar fi aratat-o pe aceea. Prin Cruce, prin suferinta unei rastigniri in viata se intra in Imparatia lui Dumnezeu. Si se intra cu atat mai sigur, cu cat rabdam o rastignire nedreapta. Deci, cel ce vrea sa se mantuiasca n-are pe nimeni de osandit pentru crucea pe care o duce. Cine s-a hotarat cu toata puterea sufletului sau sa vina la Iisus, rastignirea-l asteapta, dar acesta iubeste din tot sufletul pe cei ce-l rastignesc. In necazuri se vede iubirea omului de Dumnezeu si de oameni. In cuptorul suferintelor de tot felul se curateste sufletul omenesc pentru Imparatia lui Dumnezeu. Si suferinta smereste trufia omului si Il face pe Dumnezeu prieten. Asa sa va talcuiti crucea pe care o aveti fiecare de dus! In Cruce Dumnezeu a ascuns o taina: taina mantuirii fiecaruia. Vai de cel ce nu are o cruce de dus: acela n-are prin ce se mantui“.(sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/11/28/parintele-arsenie-boca-numai-atat-bine-putem-face-cata-suferinta-putem-ridica-de-pe-el/).

“Asa să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu pe voi” (Ioan XV, 12).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s