Marţea cea Mare

Din sursa:http://www.credo.ro/saptamana-patimilor.php

Aceastã zi ne pregãteste pentru intrarea în cãmara Mântuitorului, cu douã parabole strict eshatologice – parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) si parabola talantilor (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27).

https://i1.wp.com/florina.megablog.ro/files/2010/01/pilda-fecioarelor-neintelepte.jpg
Când Domnul se suia la Ierusalim si se ducea la Patimã, a spus ucenicilor Sãi si aceste douã parabole, pentru ca nu cumva cineva trãind în feciorie sã nu se îngrijeascã si de celelalte virtuti si mai ales de milostenie, prin care se vãdeste strãlucirea fecioriei.
Pe cinci dintre fecioare le numeste întelepte cãci împreunã cu fecioria au avut si minunatul si îmbelsugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numeste nebune pentru cã, desi si ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau în aceeasi mãsurã milostenie. Pe când se scurgea noaptea acestei vieþi au adormit toate fecioarele, adicã au murit. Cu adevãrat moartea se numeste somn. Pe când dormeau ele, strigãt mare s-a fãcut la miezul noptii; cele care au avut undelemn din belsug au intrat cu mirele la deschiderea usilor, iar cele nebune, pentru cã nu aveau undelemn din destul îl cãutau dupã ce s-au sculat din somn.
Pentru aceasta deci, au rânduit dumnezeiestii Pãrinti pilda celor zece fecioare, împreunã cu cea a talantilor, ca sã ne îndemne sã veghem necontenit si sã fim gata sã iesim în întâmpinarea adevãratului Mire prin fapte bune, dar mai cu seama prin milostenie, pentru cã nestiutã este ziua si ceasul sfârsitului vietii.
Dacã vom sãvârsi o singurã virtute, cea mai mare chiar, si nu ne vom îngriji de celelalte, si mai cu seamã de milostenie, nu vom intra cu Hristos în odihna vesnicã, ci vom fi întorsi rusinati. Si într-adevãr nu-i lucru mai rusinos ca fecioria sã fie biruitã de bani.


“La ceasul sfârsitului, suflete, gândind si de tãierea smochinului temându-te, cu iubire de ostenealã lucreazã-l, ticãloase, priveghind si strigând: Sã nu rãmânem afarã de cãmara lui Hristos”. (Condacul zilei)

“Fiecăruia după puterea lui” (Matei 25:15)

„Şi a zis Domnul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine
ai fost credincioasă, peste multe te voi pune” (Matei 25, 21)

https://i2.wp.com/www.bisericaolari.ro/p_talantilor.jpg

În celebra Sa pildă a talanţilor, Domnul Isus spune că trei oameni au primit ceva pentru a învesti, “fiecare după puterea lui”. Dumnezeu îţi va da doar acel lucru pe care ai abilitatea să-l foloseşti. Dacă nu ai aceleaşi daruri ca şi aproapele tău, nu te îngrijora; foloseşte ce ţi-a dat El. Primul om şi-a dublat talanţii. Ai vrea să primeşti sfaturi de la el? Cel de-al doilea a făcut la fel. Dar cel de-al treilea a săpat o groapă şi şi-a ascuns talantul de teamă. Când nu investeşti ceea ce ţi-a dat Dumnezeu, El pierde profitul, iar tu pierzi răsplata de care te-ai fi bucurat.

Teama este inamicul tău numărul unu; ea îţi paralizează credinţa şi îţi mutilează creativitatea. Banii tăi, timpul, talentul, dragostea, etc. sunt seminţe care trebuie semănate; aşa că seamănă-le în ceva în care crezi, în ceva care va dăinui în timp. Tot ceea ce ţi-a dat Dumnezeu are menirea să fie multiplicat. Dacă nu faci asta, vei pierde darul primit. Pilda spusă de Hristos se încheie cu aceste cuvinte dure: “Luaţi-i, deci, talantul, şi daţi-l celui ce are zece talanţi” (Matei 25:28).

Ai observat vreodată că cei care investesc cu generozitate în vieţile altora sunt tot timpul răsplăţiţi, în timp ce aceia care se tem să împartă cu ei sfârşesc prin a pierde ceea ce au şi nu mai au bucurie? “Cine seamănă puţin, puţin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera” (2 Corinteni 9:6). Întrebă orice ţăran; poţi să seceri doar după ce ţi-ai luat sămânţa din hambar şi ai pus-o în pământ. În acest fel Dumnezeu are cu ce să lucreze. Aşadar, cuvântul pentru tine astăzi este: foloseşte ce ţi-a dat Dumnezeu!

Sf. Nicolae Velimirovici – Despre cele sapte spuse ale lui Hristos de pe Cruce
Din scrisorile misionare ale Sfantului Nicolae Velimirovici
Sf. Nicolae Velimirovici – Despre cele 5 rani ale lui Iisus
Din scrisorile misionare ale Sfantului Nicolae Velimirovici
Sf. Nicolae Velimirovici – Din Ierusalim, in Vinerea si Sambata Mare
Din scrisorile misionare ale Sfantului Nicolae Velimirovici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s