Elita poloneza piere grăbindu-se la comemorarea de la Katyn

Nebuloasa din jurul tragediei de la Smolensk a făcut uşor loc teoriilor conspiraţiei. Artur Gorski, un deputat al formaţiunii conduse de Jaroslaw Kaczynski, s-a declarat convins că în spatele morţii fostului preşedinte se află Rusia. El a explicat pentru „Daily Mail” că ruşii „au inventat motive dubioase” pentru a nu permite aterizarea deoarece se temeau că prezenţa liderului polonez ar fi pus în umbră un eveniment similar găzduit de premierul Putin cu doar câteva zile în urmă.


ÎNDURERAȚI. Jaroslaw Kaczynski (stânga), alături de Marta, fiica fostului cuplu prezidențial
FOTO: REUTERS

Fostul lider de la Varşovia, Lech Kaczynski, şi soţia sa Maria vor fi înmormântaţi duminică în Catedrala Wawel din Cracovia, locul de veci al regilor şi preşedinţilor Poloniei. La Wawel mai sunt înmormântaţi regii dinastiei Jagello, precum şi părintele independenţei poloneze din 1918, mareşalul Jozef Pilsudski, generalul Wladyslaw Sikorski, şeful guvernului polonez exilat la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, decedat, ca şi Kaczynski, într-un accident de avion.

Testamentul lui Kaczynski: „Sa lasam rana Katyn sa se vindece si sa se cicatrizeze in sfirsit”

Presedintele polonez Lech Kaczynski urma sa vorbeasca la comemorarea masacrului din Katyn despre responsabilitatea lui Stalin si sa ceara desecretizarea tuturor arhivelor ruse pe aceasta tema.

Rzeczpospolita publica discursul pe care presedintele urma sa il sustina la comemorarea masacrului, la Katyn. „Doamnelor si domnilor reprezentanti ai familiilor victimelor din Katyn! Doamnelor si domnilor, in aprilie 1940, mai mult de 21.000 de prizonieri polonezi din lagarele de concentrare si inchisorile NKVD au fost ucisi. Acest genocid a fost comis din vointa lui Stalin, aflat la conducerea URSS. Alianta celui de al Treilea Reich, Pactul Molotov-Ribbentrop si agresiunea impotriva Poloniei la 17 septembrie 1939 si-au avut punctul culminant in acest masacru socant din Katyn. Nu numai in padurile din Katyn, ci si in Tver, Harkov si alte locuri cunoscute sau necunoscute inca au fost ucisi cetatenii celei de a Doua Republici, oamenii care formau baza statului nostru, care erau in serviciul patriei mama. In acelasi timp, mii de civili, familiile celor ucisi, au fost exilati in adincimile Uniunii Sovietice, unde au urmat drumul suferintei de nedescris a Golgotei polonezilor”. „Cea mai tragica oprire a fost cea din Katyn. Ofiteri polonezi, preoti, oficiali, politisti, graniceri si ofitieri din penitenciare au fost ucisi fara proces si sentinta. Au fost victimele unui razboi de nedescris. Au fost ucisi incalcindu-se legile si conventiile lumii civilizate. Le-a fost calcata in picioare demnitatea lor de soldati, polonezi si oameni. Gropi ale mortii au ascuns trupurile celor ucisi si adevarul despre aceasta crima. Lumea nu trebuia sa afle niciodata. Familiile victimelor nu au avut dreptul de a jeli in public, de a comemora. Pamintul a acoperit urmele crimei, iar minciuna trebuia sa o stearga din memoria umanitatii”.

„Noi, polonezii, apreciem actiunile rusilor din ultimii ani”

„Ascunderea adevarului despre Katyn – efectul deciziei celor care au comis crima – a devenit una dintre pietrele de temelie ale politicii in Polonia comunista. Polonia s-a cladit pe minciuna, erau vremuri cind amintirea si adevarul despre Katyn au avut de platit un pret mare. Insa rudele celor ucisi si altii, oameni curajosi, s-au dedicat amintirii, au aparat-o si au predat-o generatiilor urmatoare de polonezi. Tuturor, dar mai ales familiilor victimelor din Katyn, li se datoreaza respect si recunostinta”. „Katyn a devenit o rana dureroasa a istoriei Poloniei, dar, timp de multe decenii, a otravit si relatiile dintre polonezi si rusi. Sa lasam acum rana Katyn sa se vindece deplin. Suntem deja pe acest drum. Noi, polonezii, apreciem actiunile rusilor din ultimii ani. In acest mod, trebuie sa mergem inainte, fara sa ne oprim sau sa dam inapoi”. „Toate circumstantele masacrului din Katyn trebuie analizate deplin si explicate. Este important sa se confirme si legal ca au fost victime nevinovate si deci sa fie desecretizate toate documentele referitoare la aceasta crima. Cerem aceste actiuni in primul rind in amintirea victimelor si pentru respectarea suferintei familiilor lor”. „Trebuie sa aducem un omagiu impreuna celor ucisi si sa ne rugam pentru ei. Glorie eroilor! Onoare amintirii lor!”.-http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/testamentul-lui-kaczynski-sa-lasam-rana-katyn-sa-se-vindece-si-sa-se-cicatrizeze-in-sfirsit~ni69r5

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s