Dupa multimea indurarilor Tale

IERTAREA – Din “Daruind vei dobandi” Nicolae Steinhardt Editura Manastirii Rohia IERTAREA [dumina 11 si 19 dupa Rusalii] Spre a vorbi cu folos despre virtutea iertării

Sluga vicleana toata datoria aceea ti-am iertat-o adica toate pacatele pentru ca M-ai rugat. Nu se cadea oare ca si tu sa ai mila de cel impreuna sluga cu tine precum si Eu am avut mila de tine? Si maniindu-se stapanul lui l-a dat pe mana chinuitorilor, pana ce-si va plati toata datoria(Mt. 18,32-34).

Indurarea are la polul opus cruzimea.

Aceste doua arme sunt puse la dispozitia aceluias jucator-OMUL.

Cel ce-si alege cruzimea o face in urma unui instinct de superioritate, de putere. El si egocentrismul sau feroce. Lumea se invarte in jurul lui, intreg universul este creat in folosul lui, totul ii este permis, doar el le merita pe toate, el are drepturi, dar niciodata indatoriri, iar fata de semeni emit pretentii absurde.

Bogatului ii este mai la indemana aceasta arma(desi nici cel sarac nu se da in laturi), deoarece are puterea pe care i-o da BANUL.

Banul il arunca in mocirla dispretului fata de semeni, care poate deveni atat de adanca incat chiar viata semenului sau sa nu valoreze mai mult, in ochii lui, decat a unei papusi de care el sa se foloseasca pana la uzarea sa totala.

Bogatul nemilostiv al evangheliei de azi ne creeaza la prima vedere repulsia fata de asemenea porniri de dispret, fata de neindurarea cu care ia decizii care ating libertatea semenului sau, cu atat mai mult cu cat  el insusi este un datornic.

Nu stiu acum ce exemplu sa dau, dar poate ajunge doar sa observam ca în timp ce unii isi numără banii scoşi din închirierile jet-skiurilor, toată lumea se uită nepăsătoare cum bolizii urlă pe lângă turiştii intraţi în apa marii, mulţumindu-se să spună Doamne-fereşte, in speranta ca nu vor ajunge victime ale nesabuintei acestora.

Tinerii care inchiriaza  astfel de jet-skiuri sunt manati de adrenalina si isi arata dispretul fata de semeni data fiind puterea pe care o detine datorata banului(uneori obtinut prea usor, sau poate fi vorba de banii parintilor), deoarece isi pot permite să plătească preţuri gen 120 de ron pentru 15 minute.

Sa revenim  insa la indurare si sa ne gandim  la pozitia sociala a bogatului. Oricare dintre noi se afla la un moment dat intr-o astfel de pozitie de superioritate fata de altul.

Multi zambesc poate si spun”vai de capul meu de bogat ce sunt, de-abia imi duc zilele de la o luna la alta, pe mine nu ma paste acest pericol”, dar cu siguranta a trecut si el macar odata pe langa un cersetor care i-a cerut indurare si el a trecut nepasator, sau privindu-l cu dispret. In acel moment, in acea clipa suspendata,  a detinut puterea fara macar s-o constientizeze si a ales sa fie neindurator.

E doar un cersetor, doar nu vom incuraja cersitul, sa puna mana sa lucreze si ei ceva, noi daca am sta degeaba intr-un far niente comod, cine ne-ar plati facturile pentru intretinere, cine ne-ar da bani doar pentru ca ii cerem?

Noi nu suntem cersetori!

Iata, cum constienti sau nu avem deja un sentiment de superioritate, de mandrie, oarecum justificat, care ne face sa-i dispretuim pe cei care isi merita soarta tocmai datorita netrebniciei lor.

Cu aceasta arma a neindurarii, ne plecam genunchii in fata Creatorului atunci cand ne facem si rugaciunea de cerere si Doamne cate nu-i cerem!

Sanatate, ajutor la necaz, intelepciune pentru noi, pentru cei dragi etc.

Nu ne aflam oare si noi atunci in pozitia cersetorului, care nu face nimic pentru a iesi din starea lui de mocirla a pacatelor, dar totusi cerem cu atata nonsalanta/ nepasare: mila, iertarea  si indurarea de care noi nu am tinut seama fata de semenii nostrii?

Si ne iarta noua gresealele noastre precum si noi iertam gresitilor nostri” spunem in rugaciunea Tatal Nostru.

Ce-ar fi daca Dumnezeu ar trece cu aceeasi nepasare, sau ne-ar rasplati dupa meritul fiecaruia, L-am socoti crud si neindurator.

Ce bine insa ca indurarea Sa e fara margini si asteapta rabdator pana sa ne ridicam in doua picioare, la verticalitatea omului, din aceea pozitie a patrupedului stand in atac, sfartecand tot pentru supravietuire, alegand instinctual cruzimea, neindurarea!

Si nu ne da noua dupa faptele( indurarea si puterea noastra de a ierta) noastre Doamne, ci dupa multimea indurarilor Tale!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s