Superioritatea omului asupra intregii creatiuni sta in sentimentele lui-Duiliu Zamfirescu

Sentimentul e vesnic nou, iar cuvantul a fost intrebuintat mereu, de unde neputinta de a reda o emotie prin cuvinte? Poti fi coplesit de sentimentul unei admiratii nemarginite-Victor Hugo

Citind mâine… un dar, mi-am adus aminte de insemnatatea unor lucruri aparent banale.

Pornind de la cultura romanului, pentru care iubirea este atat de sacra incat este rusinos sa vorbesti despre ea, putini trec pragul acestei cutume fara a se simti ridicoli. Cel mai des partea masculina o auzi spunand”dar ce, daca nu-ti spun toata ziua ca te iubesc(defapt n-o spune deloc), tu nu simti, ai nevoie de vorbe, vorbe…?”  Why?!

Oarecum aceasta idee suporta in timp nuantari, ce-i drept nu noi am descoperit french kiss-ul, dar astazi manifestarile de acest gen ocupa terenul (fertil sau nu) din ce in ce mai des.

Si uite asa, ce-a ce nu au primit in familie legat de afect, rebelii nostrii si-o exteriorizeaza (uneori la modul cel mai vulgar) in public.

Trecerea dintr-o extrema in alta e facuta printr-un singur pas insesizabil, dar manifestarea libera a sentimentului, declararea lui spunand „in gura mare„-te iubesc, ajunge sa fie nu numai minimalizata ci sa obtina acel rezultat, inradacinat in timp, al ridicolului.

Asta s-ar putea numi in termen empiric „efectul bumerang„.

Ideea care se dorea cultivata, era aceea a dialogului/ a comunicarii deschise, a descatusarii unor inhibitii care nu te lasa sa-ti depasesti egocentrismul si te face sa incadrezi in  sentimentalisme ieftine orice manifestari afective, iar cand ai depasit inhibitia constati ca  e prea tarziu;  defapt este o infierare a nepasarii/indiferentei.( pentru ca necazurile apar la tot pasul si chiar atunci cand te astepti cel mai putinExplozia din Maternitatea Giuleşti, cel mai grav accident dintr-un .)

E bine sa avem grija de cel de langa noi si sa nu consideram inutil sa-i aratam afectiunea noastra.

Tema a fost amplu dezbatuta atat in  proza cat si poezie.

Daca ne oprim doar la cunoscuta poezie a lui Octavian Paler-Paradoxul zilelor noastre simtim  incearcarea de a puna afectul pe fagasul corect.

Si ca un fin observator, informeaza si formeaza in Avem timp, facand alturi de noi Pasul absent …

Insa acest subiect este tratat cu multa finete si de alte popoare, ar fi multe exemple de dat atat in literatura romana cat si in cea universala,  cum ar fi Rudyard Kipling-If (https://cammely.wordpress.com/2009/10/10/rudyard-kipling-scriitor-englez-s-a-nascut-la-bombay-in-india-in-1865-si-a-murit-la-londra-in-1936-a-dobindit-o-larga-celebritate-cu-romanul-cartea-junglei-1894-dar-nu-mai-putin-cu-poemul-de/) sau  Un geniu isi ia ramas bun – Ultima scrisoare – Gabriel José García

Ma opresc aici, vorbele prea multe obosesc, iar lucrurile cu adevarat importante sunt exprimate cel mai clar in cuvinte putine.

Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.-BIBLIA ORTODOXA ONLINE | Epistola întâia către Corinteni a


Reclame

4 răspunsuri la „Superioritatea omului asupra intregii creatiuni sta in sentimentele lui-Duiliu Zamfirescu

   • uneori adevărul doare. uneori întălnim oameni cărora nu le place adevărul ci numai pupatul condurului. cu ei ce facem?

   • Ce sa facem?
    Ascultare.-“Dragostea îndelung rabda, se milostiveste, nu pizmueste, nu se semeteste, nu se trufeste” (Cap. 13, 4)
    Amar este adevarul celor ce cauta sa-l ascunda, „si vor vedea cei de fata fatarnicia mormantului si minciuna faptei mele se va descoperi si vor privi toti fata mea de fariseu. Caci chiar aici, in lume, ea se face vazuta, nu numai dincolo in vesnicie, unde o va arde focul.”-https://cammely.wordpress.com/2010/03/21/rugaciuni-pe-care-le-rostesc-cei-ce-vor-sa-si-schimbe-voia-lor-cea-plecata-catre-patimi-si-dezmierdari/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s