Sfântul Ioan Înainte-Mergătorul este ales din pântecele maicii sale

Faptul că ne-am născut din părinţi creştini şi îndată ne-am făcut şi noi creştini prin botez este cea dintâi milă a lui Dumnezeu faţă de noi – alegerea noastră pentru a fi părtaşi ai haru­lui lui Hristos şi ai bunătăţilor celor veşnice ce ne sunt pregătite. Iată cum ne asemănăm Sfântului Ioan prin alegere!

Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul

Partea din fata a Capului Sf. Ioan Botezatorul

catedrala din Amiens, Franta

Partea din spate a Capului Sf. Ioan Botezatorul

Biserica Sf. Silvestru din Roma, Italia

Partea de sus a Capului Sf. Ioan Botezatorul, bratul si palma stanga

Palatul Topakapi, Istanbul, Turcia

Bratul si palama dreapta a Sf. Ioan Botezatorul

Manastirea Dionisiu, Sf. Munte Athos

Mana dreapta a Sf. Ioan Botezatorul  de la Manastirea Dionisiu vazuta fara ferecatura din aur. Aceste moaste au fost daruite de Sfantul Voievod Neagoe Basarab în schimbul moastelor Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, care acum sunt asezate in catedrala mitropolitana din Craiova-http://theologhia.wordpress.com/2010/08/28/cuvant-la-taierea-capului-sfantului-ioan-botezatorul/

De ce postim la Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul?

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, care în acest an cade în zi de duminică, are următoarea rânduială de postire, menţionată în Mineiul lunii August, la indicaţiile tipiconale pentru ziua de 29: „Tipicul postului la tăierea cinstitului cap al Înaintemergătorului este aşezat de Sfinţii Părinţi cei de demult… Se cuvine în această zi a ne înfrâna cu post, în cinstea Proorocului ce a pătimit pentru adevăr şi a propovăduit pe Domnul şi celor din iad… Se face dezlegare numai la untdelemn şi la celelalte roduri din feluri de poame şi seminţe şi câte un pahar de vin, cu măsură, întru slava lui Dumnezeu…”. În continuare, se explică în Minei şi motivul pentru care a fost rânduit un astfel de post: „… în tot chipul se cuvine să fim noi în această zi cu întristare şi mâhnire, şi nu a avea plăcerea pântecelui, pentru viaţa cea înfrânată a sfântului şi pentru vărsarea lui de sânge, cea prin necurată ucidere de către Irod. Căci capul Înaintemergătorului a fost tăiat la ospăţ datorită jocurilor desfrânatei dansatoare şi datorită îmbuibării pântecelui şi junghierii şi vărsării de sânge de diferite vietăţi; iar nouă nu se cuvine a mânca nici una din aceste vietăţi… ca să nu ne arătăm a urma îmbuibărilor lui Irod. Căci cum vom putea cinsti slăvita tăiere a Botezătorului, dacă mâncăm carne sau alte feluri de mâncări scumpe? Pentru că el a vieţuit în pustie, unde nu numai roduri de poame sau alte legume, ci nici apă, nici iarbă nu era. Şi este dovedit că nici pâine nu mânca, nici masă nu avea. Vin să bem? Însă el niciodată n-a gustat vin, nici alte băuturi lumeşti… Pentru aceasta, fraţilor, cu sârguinţă să cinstim ziua aceasta, cu rugăciuni şi cu post petrecând în întreaga înţelepciune şi fugind de obiceiul cel prea rău al beţiei”. Explicaţiile din Minei se încheie astfel: „Dacă cineva va fi ţinut de necredinţă şi nu va păzi această hotărâre…, unul ca acela, grele şi vătămătoare întâmplări va pătimi. Iar pe cei ce săvârşesc această nevoinţă a postului, Doamne, binecuvintează-i şi cu rugăciunile Sfântului Înaintemergătorului Tău povăţuieşte-i” (Minei pe August, pp. 344-345).(pr. dr. Lucian Farcaşiu)http://www.monitorulsv.ro/Religie/2010-08-28/De-ce-postim-la-Taierea-capului-Sfantului-Ioan-Botezatorul

Din amintirile mamei

Saptamana aceasta spaland sticlele pentru bulion, mama imi povestea din amintirile ei:

-In ajun de Taierea capului Sf Ioan Botezatorul, taiam painea, fructele si legumele, pentru ca in ziua urmatoare era post cu ajun, mancam numai paine cu fructe sau legume si nu foloseam cutitul, nu stiu sa-ti spun de ce, dar asa a ramas din batrani si pazeam cu sfintenie acest post.

-Nu taiati nimic? intreb eu.

-Nu numai ca nu se taia cu, cutitul, dar nici cu, vorba! Nu ne certam, incercam sa fie o zi de buna intelegere, de liniste si imparteam din poamele gospodariei noastre si celor ce nu aveau.

Superb, asta e spiritul poporului  roman.  El a invatat din mosi- stramosi sa-si respecte traditia, sa ajute si sa daruiasca neconditionat, nici nu pune accent pe „DE CE?”, daca-l intrebi iti va raspunde intr-o aporetica neaose românească : d-aia!,  cum  zicea Petre  Țuțea si asta nu e ignoranta, ci depasirea ei : Nu „a dovedi” este completarea lui „a crede”, ci „a mărturisi”; şi dacă-i aşa, oare nu faptele bune şi mărturisirea nereticentă a credinţei sunt cele mai bune dovezi ale credinţei? Credinţa nu are nevoie de niciun soi de dovezi. Are, însă, nevoie să fie dovedită.-Nicolae Steinhardt în Dăruind, vei dobândi

Omul religios începe cu credinţa în Dumnezeu, iar omul de ştiinţă sfârşeşte cu credinţa în Dumnezeu.-citat din Emil Cioran

http://www.youtube.com/watch?v=B8zABj8Mzvg&feature=related

*o mica rectificare la comentariul de pe youtube, care a fost realizat pe 2009– Aceasta nu este singura sarbatoare in care se posteste, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) este una din cele două zile de post strict (ajun) de peste an, alaturi de sarbatoarea Înălţarea Sfintei Cruci- 14 septembrie.

Reclame

2 răspunsuri la „Sfântul Ioan Înainte-Mergătorul este ales din pântecele maicii sale

  1. nu aş putea să îţi spun cum şi de ce, viaţa mea se leagă de când mă ştiu de reperele acestui mare Sfânt, antemergătorul Fiului Domnului. sunt născută, deşi nu port numele, de Sfântul Ion, am avut întotdeauna o fascinaţie aparte pentru 24 iunie şi amestecul ei de credinţă şi magie şi am fost mireasă acum mulţi ani, într-un 29 august. (cu dezlegare mare de la biserică).
    când eram copil, una dintre marile mele bucurii era să ascult încă o dată povestea Botezătorului, pe care bunica, mi-o repeta iar şi iar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s