Sfanta Parascheva

14 J     †) Cuvioasa Parascheva (Iaşi); Sf. Mc. de la Milano: Nazarie, Chelsie, Ghervasie şi Protasie

Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ca fiind ocrotitoarea Moldovei este sarbatorita an de an la data de 14 octombrie. Moastele sale au fost aduse in anul 1641 la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi, iar incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Vineri sau Vinerea Mare.

Citesc,  consternata articole de genul Sfânta Parascheva are cont pe Facebook.

„Pe site-ul de socializare există o pagină dedicată Cuvioasei, care are deja peste 5.500 de fani. Credincioşii îi adresează astfel Sfintei diverse rugăciuni.

Pe pagina sa de Facebook există şi fotografii, fie ale icoanelor, fie ale moaştelor sale.”

Idolii au fani, dar de Sfinti cu fani, n-am pomenit inca!

Rugaciuni pe Facebook? N-ar fi mai bine sa o faci in camara sufletului tau, daca nu ai posibilitatea sa participi la Sfanta Slujba?

Tindem sa transformam tot ce e curat si sfant, in mizererie si spectacol ieftin.

Da, in lumea virtualului se pot da si primi imformatii:  artistice , culturale, politice, religioase…, dar atat si nimic mai mult!

Nu va smintiti!

4 răspunsuri la „Sfanta Parascheva

 1. am pornit plimbarea mea virtuală cu certitudinea că voi găsi la tine un post despre marea sărbătoare de astăzi. ieri, la tv, deja ne asaltau cu imagini ale îmbulzelii naţionale: poporul se adună la iaşi ca la circ.
  în fiecare an mă întreb de ce oamenii aceia trebuie să fie acolo, pe 14 octombrie, musai gălăgioşi şi musai enervaţi, când credinţa înseamnă umilinţă, pioşenie, rugă, ascultare…
  dă bine să ne arătăm bisericoşi astăzi?
  vizita mea la sfânta parascheva a avut loc cândva demult, într-o zi de vară, când locul era aproape gol, de auzeau şi sfinţii rugile pe care nu îndrăzneam a le rosti, cei aflaţi acolo. şi de-o fi să mai ajung la iaşi, voi alege tot o zi în care liniştea să mă lumineze, să mă învăluie.
  astăzi este ziua mamei şi ziua bunicuţei mele… sărbătoare mare în inima mea. şi o împart cu tine… într-o rugă.

  • La mulţi ani mamicii şi bunicii tale, Dumnezeu să le învrednicească de viaţă lungă şi frumoasă alături de cei dragi!
   Ce-i mână pe pelerini la această dată la Sfintele moaşte?
   Credinţa şi nadejdea!
   Inevitabil unde e mulţime se produce îmbulzeala la care oamenii reacţionează diferit, pentru că şi treptele urcuşului duhovnicesc diferă, la fiecare în parte. Nu suntem identici, nu avem trăiri identice şi nici răbdarea nu e identică.
   Bine ai punctat că adevărata credinţă se află în ascultare, pioşenie, umilinţă, dar poate tocmai în astfel de momente ni le putem căli.
   Nu judecăm pe nimeni, pentru a nu fi judecaţi, doar Dumnezeu cunoaşte taina sufletului nostru, important este să avem râvna dreptei credinţe.
   Şi eu prefer momentele de linişte, dar asta nu mă situează pe o anumită poziţie comparativă.
   Pur şi simplu, atât este măsura mea, dar sunt conştientă că nu ne mântuim singuri, slujbele şi rugăciunea in comuniune, iubirea aproapelui, cu bunele şi rele lui, aşa cum le am şi eu pe ale mele, sunt ziditoare.
   Faptul că-şi doresc din ce în ce mai mulţi să participe la o sărbătoare bisericească e bine, dar de modul în care înţelegem să participăm la ea, de purtarea înţeleaptă suntem fiecare din noi raspunzători.

   Rugăciune la ieşirea din sfânta biserică

   Doamne, Dumnezeul meu, Ţie-Ţi încredinţez toată viaţa mea şi pe Tine Te rog: apără-mă, mântuieşte-mă şi fă-mă părtaş îndurării Tale, dă-mi îndreptare vieţii şi purtare înţeleaptă, dăruieşte-mi sfârşit creştinesc, cinstit şi paşnic şi mă fereşte de toată răutatea şi bântuirea potrivnicului. Iar în ziua temutei Tale judecăţi să-mi fii blând mie, robului Tău, şi să mă numeri cu oile cele alese de-a dreapta Ta, ca împreună cu acestea să Te slăvesc în veci. Amin.

 2. Din păcate sunt gata smintiţi. Mai grav e că sunt unele feţe bisericeşti care susţin astfel de manifestări. Şi manifestările de la Iaşi mi se par exagerate şi nu am văzut nicăieri în lume aşa ceva!

  • Şi totuşi nu e o scimbare de atitudine în modul lor de a reacţiona faţă de cele ce existau deja şi în sec. IV când moaştele au ajuns obiectul unei cinstiri exagerate, anarhice, care alimenta un pietism dezordonat, care conducea uneori la situaţii extreme ca încăierări şi bătăi între credincioşi.

   “Amploarea pe care o luase cinstirea sfinţilor şi a martirilor este reflectată şi în emoţia cu care s-a făcut înmormântarea Sfântului Vasile cel Mare. Unii din cei prezenţi doreau să atingă sicriul, alţii doar să se apropie de el, în timp ce alţii credeau că chiar şi numai vederea cinstitelor moaşte le va aduce fericire. Mulţimea se gândea că cei care au plâns mai mult, vor dobândi mai multe bunătăţi. Înghesuiala de la înmormântare a provocat chiar şi moartea câtorva oameni, dar victimele au fost socotite privilegiate. Întregul popor invoca ocrotirea episcopului adormit”(GRIGORIE TEOLOGUL, Cuvântul 43, 80, PG 36, 601BC.)
   Am comentat anul trecut acest aspect, aici https://cammely.wordpress.com/2009/10/14/cuvioasa-parascheva/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s