Cum fentam barfa cu… Humus

-Am auzit ca ai fost in Israel. Vai, ce dor mi-e de o portie de humus…!

-Doar pentru atat nu trebuie sa pleci pana la ei, poti sa-ti faci si acasa.

-Cum? Ai o reteta buna?Orice reteta ai tot nu are gustul ala de acolo…

– Nu prea cred. Ea incearca si ai sa vezi, cu o muzica adecvata pe fundal , inchizi purtin ochii si iti imaginezi ca esti acolo in timp ce gusti Humusul.

E simplu. Cumperi naut, il lasi 24 de ore la inmuiat, sau il pui la inmuiat de seara pana a doua zi cand vii de la servici, apoi se fierbe.

-Dar mai pui ceva cand il fierbi?

– Da, poti pune o ceapa mica daca vrei si foi de dafin, sau frunze de menta, desi unii nu pun, sau altii pun o bucatica de sunca afumata, doar pentru gust, sunca o scoti dupa fierbere si o papi tu, n-o amesteci in humus.

Se fierbe cam 1 ora si 30 minute, din care primele 10 minute la foc iute, restul la foc mediu.

Eu obisnuiesc sa strecor nautul, dupa care pun intr-un bol sub jet de apa, ca sa curat coaja, o tot amesteci cu mana in bolul cu apa si vezi ca se desprinde coaja singura. Defapt daca faci oeratia asta sub jetul de apa, vezi cum se aduna coaja la suprafata apei.

-Dar, e necesar sa se curete pielita aia?

-Nu e necesar, poti doar sa o strecori si gata. Stii asta e la fel ca si belitul rosiilor pentru zacusca, unii le belesc, altii nu.

-Ok, am inteles. Si apoi il bagi in blender?

-Da se baga in blender si se mixeaza. Cam la 2 pahare naut fiert adaugi sucul de la o lamaie, 2 catei de usturoi, putin ulei de masline(2-3 linguri), preferabil extravirgin, o lingura cu varf de Tahini, care defapt e o pasta de susan si o gasesti in supermarketuri, eu am gasit la Billa, apoi adugi  apa (daca vrei poti adauga apa plata, sau poti sa-ti pastrezi putin din  supa in care a fiert).

-Aha, deci si apa.

-Pai, amestecul la inceput e destul de gros si din cand in cand mai opresti blenderul si amesteci cu lingura, vezi tu cam cat de gros iti iese. Apa o adaugi treptat pana obtii consistenta dorita. Am uitat sa-ti spun de condimente, sare piper, boia, dupa gust, daca ai frunze de menta proaspete, poti adauga una-doua, eu adaug o idee de chimen, pentru ca alor mei le place chimenul.

-Si naut, de unde iei?

-Eu cumpar de la magazinele naturiste naut uscat, dar nu-i neaparat, dar acolo mai gasesti si Tahine.

-Si daca nu gasesc Tahine?

-Nasol, defapt tot secretul humusului sta in acest Tahini, dar in ultima instanta poti inlocui cu unt de arahide(peanut butter), insa nu-i acelasi lucru, nu va fi la fel de gustos.

-Stii ce te rog? Scrie-mi pe o foaie, ca sunt cam uituca.

In momente ca astea, ma intreb de ce am inceput aceasta discutie, n-ar fi mai bine sa-i dictez si ea sa-si noteze? Insa fac si eu pe smechera si intinzandu-i o foaie si un pix ii spun:

– Scrie tu ca iti recunosti scrtisul mai bine.

Si iar o luam de la capat. Sunt sigura ca nu il va gati, dar prefer aceasta discutie, decat barfa care ar fi urmat cu vecina parasita de sotul care a plecat la munca in Israel…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s