Tempora mutantur et nos mutamur in illis

Nu mai încape nici o îndoială că modelul autohton este opusul idealului urmărit de Biserică.

În lumea politico-socială post-decembristă, toate scursurile au dobândit o oarecare celebritate trăind într-o simbioză perfectă cu orice fel de păduche…, insecte parazite care trăiesc pe spinarea altora, sugând cu atâta poftă încât îşi lasă victima vlăguită.

Această pasiune a distrugerii dezvoltă creativitatea minţilor febrile până la un delir ce transcede în rândul maselor  până la  individual, pentru că prostia nu se plictiseşte niciodată să înşele.

Ne aflăm în postura în care, aşa cum spunea Anthony de Mello: nu ajungi la Dumnezeu adăugându-ţi ceva la suflet, ci smulgând ceva din el, dar pentru asta e nevoie de o autocunoştere clară, ca să  încetăm să proiectăm asupra altor oameni tot ceea ce nu ne asumăm în ceea ce ne priveşte.

 

 

Reclame

9 răspunsuri la „Tempora mutantur et nos mutamur in illis

 1. Din pacate „modelul autohton” este preluat din ce in ce mai des si de unii dintre cei ce reprezinta Biserica. Spun asta cu amaraciune…
  Cei ce vorbesc in numele lui Isus uita ca misiunea lor este sa se ridice deasupra destinului omului obisnuit.
  Iar enoriasii confunda de multe ori credinta cu religia, apropierea de Dumnezeu, cu apropierea de cineva care vorbeste in numele sau.
  Cand un om a primit acest har de a ajuta semenii lui sa gaseasca calea spre Iubire, trebuie sa inteleaga ca a-l infaptui cu usurinta si mediocritate sufleteasca, nu inseamna numai propria lui pierzanie, dar si pierzania celor ce vin la usa lui, in incercarea de a se apropia de Dumnezeu.
  Ma revolta ceea ce vad ca aleg unii preoti sa faca. Ma revolta ca inteleg preotia ca pe o meserie, si nu ca pe un har…
  Intr-o lume din ce in ce mai haotica, mai egoista, mai salbaticita moral, avem nevoie nu de functionari bisericesti, ci de preoti constienti de apostolatul lor.
  Am fost in vara la manastirea Prislop, la mormantul parintelui Arsenie Boca. Cand am intrat pe poarta manastirii am simtit, inca se mai simtea dupa 20 de ani, sfintenia acelei prezente; inca vin oameni sa se lase atinsi de puritatea acelui suflet.
  Avem nevoie de martiri, de sfinti precum a fost Arsenie Boca. Omul are nevoie sa simta, sa vada, sa creada ca un om la fel ca si el, a putut sa traiasca crestineste, indiferent de obstacole, si nu doar sa vorbeasca despre Crestinism.

  • Vorba latină „Verba docent, exempla trahunt”. (Vorbele predau, exemplele ghidează)
   Avem nevoie de modele, dar noi înşine nu ne reproşăm nimic, suntem mai exigenţi faţă de alţii decât faţă de noi, ştim întotdeauna cum ar fi trebuit să fie celălalt, dar nu emitem pretenţii similare în ceea ce ne priveşte pe noi.
   De ce martiriu mai avem nevoie ca să ne trezim?
   Nu religiozitatea, pioşenia sunt ţintele care se doresc distruse, ci omul creştin.
   Modelul suprem este Iisus Hristos, ce jertfă mai mare ar putea aduce omul?
   Iar Dumnezeu este iubire, ne-a dat libertate, dar ne-a lăsat şi un Model Suprem, ca să nu ne pierdem şi să rătăcim în neştiinţă „Deci iară le-a vorbit Iisus zicând: Eu sunt Lumina lumii; cel ce îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric…”(Ioan 8, 12)
   Dacă ne-am lăsa cuprinşi de nespusa bunătate pe care El le avea din însăsi firea Sa, nu ne-am lăsa ispitiţi de drăcuşori, nu ne-am teme pentru că avem la îndemână cea mai putrenică armă- rugăciunea; avem încă în Biserica ortodoxă părinţi puternici cu mare bogăţie duhovnicească, dar noi în loc să le urmăm sfatul îi evaluăm, facem comparaţii, arătăm cu degetul la cei care nu sunt la fel…
   N-am înţeles nimic, continuăm să rătăcim, auzim, dar nu ascultăm.
   Ar trebui întâi să luptăm cu noi înşine, fiecare dintre noi ar trebui să-şi ducă viaţa în aşa fel, încât să devenim model.

 2. Poate nu am inteles eu nimic.. poate…
  Dar lumea reala nu poate sa creada cand cineva vorbeste despre iertare si bate un batran, cand cineva vorbeste despre mila si trece pe langa saraci la adapostul jeep-ului, cand cineva vorbeste despre Christos de parca ar detine „drepturi de autor”.
  Nu poti predica toate astea unor oameni ce cauta sa le gaseasca macar intr-un preot, daca in semenii lui nu poate, si cuvintele tale sa fie lipsite de esenta propriului exemplu.
  Da, sunt transanta, nu neiertatoare cu asemenea slujbasi ai lui Dumnezeu. Le inteleg slabiciunile umane, dar nu le inteleg neputinta de a vedea cat de mare este greseala lor.
  Si nu, nu am sa dau credit, si nu am sa cred orbeste intr-un om care nu are puterea de a se lepada pe sine pentru a-l urma pe Isus. Nu-i pun la zid, dar imi permit sa le atrag atentia ca au patinat de la ceea ce ar trebui sa insemne pentru noi.
  Zidurile vor ramane goale, fiindca zidurile sunt vii prin iubirea pe care oamenii o raspandesc.
  Intr-o tara cu copii cersetori, batrani care cauta in gunoaie, animale scheletice si infometate, nu poti vorbi despre crestinism ca si cum ar fi o ideologie filozofica. Crestinismul este viu prin fapta, si nu doar prin vorba.
  Sa nu uitam, Isus insusi a spus: „Ati facut din casa Tatalui meu o pestera de talhari”…

   • Nu e vorba despre o tara anume, nici despre o anumita religie, nici macar de anumiti oameni…
    Este vorba despre faptul ca padurea incepe a se zari tot mai greu, asa napadita de tot mai multe uscaturi. Si asta este de fapt marele meu regret.

   • Asta o simte fiecare, dar ideea era să ne suflecăm mânecile şi să ne scoatem fiecare uscătura, să îmbrăcăm haina nouă şi să ne scuturăm de păduche. Să începem cu noi.
    Să nu mă înţelegi greşit, mie îmi fac reproşuri, nu altcuiva.
    O noapte cu pace îţi doresc!
    Mă retrag la odihnă.

 3. Pingback: AŞTEPTĂRI DE TOAMNĂ « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI·

 4. Pingback: PARADĂ VERDE « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI·

 5. Pingback: DACĂ E DUMINICĂ, E… FOLK (32) « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s