La mulţi ani !

La mulţi ani, de Sf. Andrei!
Cine era Sfântul Andrei, „cel întâi chemat” la apostolie? Era frate al lui Simon Petru, care s-a numărat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amândoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Bersaida, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, în nordul Ţării Sfinte. Amândoi au fost pescari,alături de tatăl lor. Amândoi s-au numărat printre „ucenicii” Sfântului Ioan Botezătorul, ascultȃnd timp îndelungat predicile acestuia în pustiul Iordanului cu îndemnuri la pocăinţă şi proorocia despre venirea lui Mesia. De la acesta a auzit Andrei cuvintele „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). A fost şi el martor, alături de alți ucenici, la botezul Domnului și la cunoscuta convorbire dintre Iisus și Ioan, întărindu-se în convingerea că Acesta era Mesia cel prezis de prooroci. 

În urma poruncii Domnului, de a vesti Evanghelia la toate neamurile, după pogorârea Duhului Sfânt şi întemeierea Bisericii creştine la Ierusalim, în ziua cincizecimii din anul 30, Sfinţii Apostoli şi apoi ucenicii lor, au început să predice noua învăţătură adusă în lume de Mântuitorul Iisus Hristos. Potrivit tradiţiei şi celor scrise de unii istorici şi teologi din primele veacuri creştine, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră – cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Sciţia), dar şi în teritoriile de dincolo de Prut, în nordul Mării Negre.

Sfântul Apostol Andrei a plecat de la noi spre sud, trecând prin Tracia, a ajuns în Bizanţ (viitorul Constantinopol), iar de aici a trecut prin Macedonia şi Tesalia, ajungând până în oraşul Patras din Ahaia, deci în Grecia de azi. Acolo a suferit moarte martirică, fiind răstignit pe o cruce în formă de X (numită până azi „Crucea Sfântului Andrei”). Biserica primară a stabilit, încă de pe la sfârşitul secolui II, ca dată de prăznuire a pătimirii sale ziua de 30 noiembrie. Nu se cunoaşte anul martiriului său; unii istorici îl fixează
în timpul persecuţiei împăratului Nero, prin anii 64-67, alţii mult mai târziu, pe la sfârşitul veacului „apostolic”, în cursul persecuţiei împăratului Domiţian.

Sfântul Sinod al BOR a hotărȃt în 1995 ca numele Sfântului Andrei să fie înscris în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în 1997 l-a proclamat „ocrotitorul României”. Sfântul Sinod a hotărât recent ca ziua de 30 noiembrie să fie proclamată sărbătoare bisericească naţională.

Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu,

„Sfinţi daco-români şi români”, Iaşi, 1994, pag. 19-24.

https://i2.wp.com/www.standrewpitt.org/icoana-sf.andrei.gif

http://www.standrewpitt.org/standrewbio.html

Mai multe despre Sfântul Andrei puteţi găsi aici!

8 răspunsuri la „La mulţi ani !

  1. la mulți ani spun și eu tuturor sărbătoriților și ție o caldă îmbrățișare. știam că voi găsi astăzi aici pe sfântul andrei și am venit să îl citesc cu drag. ceea ce știam plus ceea ce nu știam.
    mulțumesc mult.

  2. Să fie sănătoşi, să aibă parte numai de bucurii… Toate cele bune, cum se spune şi, tot cum se spune, cele rele să se spele, mai ales că vine şi sfârşitul de an, moment de bilanţ şi de introspecţie pentru fiecare dintre noi…

  3. Pingback: VISUL UNEI NOPŢI DE IARNĂ « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI·

  4. Pingback: PEŞTERA URŞILOR « Madi şi Onu Blog·

  5. Pingback: VIS ALB DE NICĂIERI « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s