„Ca să atingi sublimul e nevoie să cobori cu mintea în inimă”-părintele Ilie Cleopa

2 decembrie 1988 a  încetat din viaţa pământească părintele Cleopa Ilie.

Ultimele zile

(…….)

În Mănăstirea Sihăstria lucrurile se petrec în acest fel. În fiecare vineri este zi de mărturisre pentru toţi cei din obşte.

(…….)

Într-o astfel de zi din Postul Crăciunului, a venit de la un schit al Sihăstriei şi ucenicul spre a se mărturisi la duhovnicul său, Părintele Cleopa. Şi-a descărcat sufletul, a primit mângăiere şi dezlegare, după care s-a pregătit de întoarcerea la schitul unde-şi avea asculatrea, ami ales că fiind sfărşit de noiembrie, ziu era scurtă şi drumul anevoios. dar chiar când se pregăte să ia binecuvântarea de drum de la Ava, acesta l-a oprit spunându-i:”Rămâi aici să ne împărtăşim mâine(adică la sfânta liturghie ce urma a fi săvârşită sâmbătă dimineaţă) împreună”. era pentru prima oarî de când pleacse de lângă Părintele Cleopa, când Bătrânul i-a cerut aceasta. S-a dovedit a fi şi singura dată.

Şi, ca pentru a-i confirma că cererea aceasta era cu totul deosebită, i-a mai spus Ava: „De multă vreme te lupţi cu o ispită pe care ai mărturisit-o de mai multe ori, despre care te-am sfătuit de fiecare dată şi care totuşi nu-ţi dă pace. Mărturiseşte-o şi unui ierarh şi atunci nu vei mai fi muncit de ea”. La întrebarea ucenicului unde să se ducă să-l întâlnească pe ierarh, Ava i-a spus: „nu-i nevoie să te duci nicunde. Peste câteva zile vor veni mai mulţi ierarhi aici în mănăstire”.

Ucenicul făcând ascultare de duhovnicul său, a rămas în Sihăstria. a doua zi s-a împărtăţit împreună cu Bătrânul şi a mai zăbovit câteva zile în aştepatrea veniri ierarhului despre care îl vestise Ava. Astfel mutarea la Domnul a Părintelui l-a aflat pe ucenic în mănăstire şi nu la mare depărate, cum s-ar fi întâmplat dacă Părintele Cleopa nu l-ar fi îştiinţat mai dinainte. Cât despre ispita care l-a războit atâta vreme şi aceasta a încetat pentru totdeauna, odată ce s-a mărturisit la unul din mulţii ierarhi ce au venit peste numai 4-5 zile spre a-l însoţii pe Părintele Cleopa pe drumul către împărăţia dragostei neumbrite.

(…..)

Pr. Tudor Ciocan, Bucureşti

*În memoria Părintelui Cleopa”Mânca-v-ar raiul” III, ed. Mănăstirea Sihăstria 2009, p. 147-149.

POZE PERSONALE DE LA MĂNĂSTIREA SIHĂSTRIA GĂSIŢI ÎN ARTICOLUL https://cammely.wordpress.com/2010/09/26/duminica-a-xviii-a-dupa-rusalii/

3 răspunsuri la „„Ca să atingi sublimul e nevoie să cobori cu mintea în inimă”-părintele Ilie Cleopa

 1. chiar nu am cuvinte, draga mea. dar pentru că vreau să las un semn de trecere pe-aici, îţi spun aceasta.
  sunt mari oamenii dăruiţi cu har. mari şi însemnaţi şi dragi lui Dumnezeu.
  mulţumesc.

  • Ieri am fost plecată din localitate. Doar azi am reuşit să scriu câte ceva. Am luat cartea şi am copiat aceste rânduri, însă cele 3 volume ale cărţii merită citite. Cu siguranţă cei care l-au cunoscut pe Părintele Cleopa, vor fi păstrat ieri, măcar un moment de reculegere.

   Numai bine, îţi doresc!

 2. Pingback: LUMI PARALELE (3) « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s