„Fără smerenie nu-i nădejde de mântuire”

Evanghelia despre rugaciunea vamesului si fariseului

„Catre unii care se credeau ca sunt drepti si priveau cu dispret pe ceilalti, a zis pilda aceasta: Doi oameni s-au suit la templu, ca sa se roage: unul fariseu si celalalt vames. Fariseul, stand, asa se ruga in sine: Dumnezeule, iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, rapitori, nedrepti, adulteri, sau ca si acest vames; postesc de doua ori pe saptamana, dau zeciuiala din toate cate castig. Iar vamesul, departe stand, nu voia nici ochii sa-si ridice catre cer, ci-si batea pieptul, zicand: Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului. Zic voua ca acesta s-a coborat mai indreptat la casa sa, decat acela. Fiindca oricine se inalta pe sine se va smeri, iar cel ce se smereste pe sine se va inalta.”( Lc 18:9-14)

Predica la Duminica Vamesului si a Fariseului

Un om a mers in padure ca sa aleaga un copac din care sa faca grinzi pentru acoperis. Si a vazut doi copaci, unul langa altul. Unul era neted si inalt, dar era putred pe dinauntru, si celalalt era cu damburi si urat pe dinafara, dar era sanatos pe dinauntru. Omul a oftat si si-a zis: “La ce-mi foloseste mie acest copac inalt, necioturos, daca este putred pe dinauntru si din care nu pot sa fac barne? Celalalt, chiar daca este cioturos si urat, cel putin este sanatos pe dinauntru si astfel, daca muncesc putin mai mult, pot sa-l folosesc la barne de acoperis pentru casa mea.” Si, fara sa se gandeasca mai mult, a ales acel copac.

Tot la fel va alege si Dumnezeu intre doi oameni pentru casa Sa si nu va alege pe cel care pare bun pe dinafara, ci pe cel a carui inima este plina de dreptatea sanatoasa a lui Dumnezeu.

Cuvânt la Duminica Vameşului si a Fariseului – SFÂNTUL IOAN GURĂ 

Pilda Vameşului şi a Fariseului ne aminteşte de pregătirea pentru sfântul şi marele Post pe care se cuvine să-l  începem cu smerenia.

„Fără smerenie nu-i nădejde de mântuire”, au spus Părinţii Patericului.

Iisus Mântuitorul este modelul smereniei.

El a spalat picioarele ucenicilor.

„S-a smerit luând chip de rob până la moarte de Cruce” (Filip. 2, 8).

„Învăţaţi de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi afla odihna sufletelor voastre” (Mat.  11,  19).


Publicitate

13 răspunsuri la „„Fără smerenie nu-i nădejde de mântuire”

  • Smerenia adevărată nu este îndobitocire, ea stă la polul opus al slavei deşarte. Ea este sinceritate, simplitate, dăruire…ajută defapt la cunoasterea de sine şi întăreşte legătura cu Dumnezeu.
   Un înțelept a spus odată așa:
   O, cât de mulți se plâng astăzi că n-au cu ce să trăiască și cât de puțini se plâng că n-au cu ce să moară!
   De sărăcia trupească se plâng toți oamenii, dar de sărăcia sufletească nu se plânge aproape nimeni.

 1. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 55) « Blogul lui Teo Negură·


 2. Cand iubesti pe cineva renunti pentru totdeauna la orice libertate; dorinta se poate stinge, pasiunea poate muri cu desavarsire dar in adancul inimii ramane ceva inalienabil, ceva ce poate fi dat, dar niciodata luat inapoi. Cel care iubeste si-a vandut sufletul si zadarnic incearca ura sa ia locul iubirii, apartinem pana la moarte celor pe care i-am iubit. (Julien Green)

  Te invit la o cafea,cu iubire si smerenie!

  • Te salut Nona, merci pentru cafeluţă. Chiar azi, plimbându-mă prin magazine, am văzut un presso de cafea cu un designe foarte drăguţ şi m-am gandit la tine. Ce coincidenţă. Mi-am amintit ce bine ar fi să bem o cafea împreună. De altfel aproape zilnic te am în gând, parcă faci parte din mine. Mi-e dor de tine.
   Hai, că dimineaţa o să bem cafeluţa împreună, măcar aşa telepatic. 😉
   Te pup dulce, draga mea.

 3. Pingback: PUTEM FI AMERICANI ? | Madi şi Onu Blog·

 4. Pingback: Fragil « Gabriela Elena·

  • Salut Alexandru. S-ar putea să pară un sacrilegiu, dar nu e. Problema stă puţin altfel.
   Din câte ştiu eu nu există biserici părăsite în Maramureş.
   N-aşi vrea să greşesc pentru că nu ştiu dacă vorbim de acelaşi lucru, dar ştiam şi eu de o biserică de lemn lăsată acolo în urma unor filmări. Am auzit că s-a turnat cândva un film acolo şi cei ce au făcut la repezeală o biserică au uitat să-şi strângă materialele. Oricum nu vorbim despre o biserică sfinţită ci doar de „materialul de montaj” al unui regizor. Cred că cine a permis realizarea filmului pe acel teren ( bănuiesc că primăria, dar repet habar nu am, vorbesc doar din auzite) trebuia să le urmărească activitatea. Repet cred că este vorba de acea bisericuţă, dar nu s-a slujit niciodată în ea, pentru că ea nu aparţine de drept nici unei episcopii şi nu a fost sfinţită sau realizată cu aprobarea, sau binecuvântarea vre unui ierarh. Aşadar, nu aparţine nici de Biserica ortodoxă, nici de cea greco-catolică, nici de vre un muzeu al satului.

   • E drept,spunea si Dan ca a fost folosita la filmari si abandonata,dar nu stiam ca nu este sfintita.Multumesc de lamuriri!
    Oricum,nici macar o astfel de imagine n-ar trebui lasata la o margine de drum.Arata cumplit o biserica parasita la o margine de drum…

   • Da, ai dreptate. Ar putea s-o valorifice măcar ca material turistic, cu specificarea clară „această bisericuţă a fost realizată în scopul turnării filmului x”, eventual numele filmului şi al regizorului. Măcar să ştie lumea unde s-a turnat filmul repectiv, eventual o mică sală cinema în care să se şi poată urmării filmul, o mică herghelie unde turiştii ar putea să intre în pielea personajelor călărind îmbrăcaţi în costume asemănătoare cu cele din film. Idei ar fi, dar ele ar trebui transformate în proiect de către primăria locului, zic eu. Dar la capitolul acesta suntem cam deficitari. Numai legenda lui Dracula rezistă. Că adevărul istoric nu prea interesează turistul, doar ideea de senzaţional. 😉

 5. Pingback: Plutim spre Infinit « Cristian Dima·

 6. Pingback: BOGDAN HOSSU, PRIM MINISTRU ! | Madi şi Onu Blog·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s