Salcia

Îmi amintesc anii în care se dansa într-o mare veselie, în ritmurile noului (pe atunci) hit al formaţiei Boney M : Rivers of Babylon.

„By the rivers of Babylon, there we sat down, yea, we wept, when we remembered Zion. We hanged our harps upon the willows in the midst thereof. For there they that carried us away captive required of us a song; and they that wasted us required of us mirth, saying, Sing us one of the songs of Zion. How shall we sing the LORD’S song in a strange land?”, sau în română „La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre. Că acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând: „Cântaţi-ne nouă din cântările Sionului!” Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin?”-Psalmul 136, 1-4.

„Salciile, spune Fericitul Augustin, sunt copaci neroditori, iar în acest pasaj al Psalmului (136, 2) ele sunt descrise ca şi cum nimic bun nu vine de la ele, deşi în alte părţi ale Sfintei Scripturi nu este aşa. În acest pasaj, continua el, trebuie să înţelegeţi că salciile reprezintă copaci neroditori, care de altfel cresc din abundenţă pe apele Babilonului. Aceşti copaci reprezintă persoane lacome, zgârcite şi neroditoare în orice fapte bune, cetăţenii Babilonului şi copacii din ţinutul înconjurător, hrăniţi de plăceri după lucrurile pământeşti ce curg din abundenţă în jurul lor” -sursa http://www.crestinortodox.ro/paste/florii/salcia-simbolul-mortii-al-vietii-71043.html

Dacă mă gândesc la acest simbolism religios, mă întreb dacă noi creştinii ortodocşi, mai urmărim şi ce anume transmite textul unei melodii sau e suficient doar ritmul melodic ca să „ne prindem în horă”?

Dar să revenim la salcia noastră.
Salcia plângătoare, este cunoscută şi sub denumirea de “copacul suspinului” amintind de psalmul în care evreii îşi deplângeau , la adăpostul salciilor , soarta captivităţii în Babilon .
Urmărind aceeaşi sursă, aflăm iată, cum în Vechiul Testament, salcia care la sărbătoarea corturilor(sărbătoare ce aminteşte de eliberarea evreilor din Egipt) era un simbol al bucuriei şi al vieţii „In ziua intai sa luati ramuri de copaci frumosi, ramuri de finici, ramuri de copaci cu frunze late si salcii de rau si sa va veseliti inaintea Domnului Dumnezeului vostru…” (Levitic 23, 40), în Psalmul 136, primele versete, devine o reprezentare a disperării şi a morţii „La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre”
Aşadar în Vechiul Testament, salcia îşi păstrează dualismul ei simbolic : viaţă şi moarte.
În Noul Testament, pentru puterea ei regeneratoare de viaţă salcia a fost asemuită lui Hristos.
„Se observă aici o transfigurare completă a vechiului simbol al salciei în lumina noii creaţii săvârşită de Hristos prin întruparea, moartea şi învierea Sa. Astfel, salcia devine simbolul acelei „bios agnos” care la rândul ei nu este decât o prefigurare a vieţii de preamărire în sălaşurile veşniciei după care toţi creştinii tînjesc deopotrivă. (…) Am făcut această scurtă incursiune în simbolismul salciei pentru a arăta că tinerele mlădiţe de salcie care sunt aduse în biserică pentru a sărbători în fiecare an triumfala intrare în Ierusalim a Mântuitorului aduc cu ele învăţături, sensuri ţi simboluri ce trebuiesc ştiute… Astfel, ramurile de salcie, care odinioară umbreau porţile intunecate ale lipsei de speranţă, ale mortii, ale Infernului, sunt acum ramuri de bucurie ale vieţii celei vesnice, ale vieţii pure luate din „copacul îndumnezeitor şi binecuvîntat”. Ca simbol al adevaruilui crestin, salcia ne invata ca adevarata Putere de viata este in noi insine ; ca noua ne revine sa adapam aceasta viata din nemuritoarele izvoare ale „apei vietii” care este Hristos si Biserica Sa, si astfel sa ajungem sa traim prin noi insine, cu puterea raiului, adevarata noastra menire, aceea de a fi fii ai vietii, ai lui Dumnezeu, ai „Celui ce Este”.”( Prof. Dr. Remus Rus)
Pentru întregul articol citiţi în http://www.crestinortodox.ro/paste/florii/salcia-simbolul-mortii-al-vietii-71043.html

12 răspunsuri la „Salcia

  • Eu îţi mulţumesc, draga mea, pentru tema sugerată. 😉
   Să avem parte de bucuria sărbătorii Floriilor: „Căci nu dintr-o singură cetate ieşim cei ce întâmpinăm astăzi pe Hristos şi nu numai din Ierusalim, ci din toată lumea cea preaplină de popor a Bisericii din toate părţile ies cei ce întâmpină pe Hristos, purtând şi clătinând nu ramuri de frunze, ci aducând ca dar lui Hristos omenie, virtute, postire, lacrimi, rugăciuni, privegheri şi tot felul de cinstire“-Sfantul Ioan Gură de Aur.

  • Salut Alexandru. Chiar tu sa nu stii despre copaci? Eu credeam ca merge mana in mana cu „pietrificarea”. 😆
   Hai, ca glumeam.
   Sa nu te superi, dar hai sa rectificam putin exprimarea ca sa nu se inteleaga gresit, salcia este sfintita doar, iar simbolistica ei explica clar cand si de ce. 😉
   O zi faina sa ai!

 1. Imi dai voie sa spun si eu doua cuvinte?
  „O poveste populară spune că , atunci când Maica Domnului, cu sufletul sfâşiat, a pornit la drum ca să-şi vadă fiul răstignit, a trebuit să treacă o apă foarte mare. Degeaba s-a rugat de vieţuitoarele din jur, că niciuna nu s-a îndurat de chinul prin care trecea. Doar o salcie bătrână şi încovoiată şi-a lăsat crengile deasupra apei, făurind o punte către malul celălalt.
  În momentul crucial al Mântuitorului, ea găseşte suport de înţelegere pentru imensa durere care o apasă pe Fecioara Maria:
  ,, Dacă îmi cunoşti durerea
  Şi voieşti să mi-o alini
  Să-mi dai ramurile tale
  Şi-o cunună fără spini’’.
  Pentru că Maria n-a fost lăsată de iudei să ajungă pe Golgota cu leacul tămăduirii, salcia devine semnul întruchipat al durerii şi ploaia de lacrimi a sufletului uman.
  ,, Atunci salcia miloasă
  Nu s-a mai –nălţat în sus
  Şi-a rămas uşor plecată
  Ca să-l plângă pe Iisus’’.
  Sursa:http://www.rasunetul.ro/salcia-simbolul-floriilor
  Multumesc!

  • Mă bucur dacă am reuşit să-ţi strecor un strop de bucurie în suflet.
   Eu îţi mulţumesc pentru căldura ta sufletească.

   Uite ceva care sper să îţi facă plăcere să asculţi. Mie mi se par voci serafice.

 2. Pingback: Imagini din Capernaum « Tiberiuorasanu's Blog·

 3. Pingback: COMPASIUNE | Madi şi Onu Blog·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s