Joia Mare

Cuvânt de tâlcuire al IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului : Ce bogăţie spirituală au Evangheliile şi textele liturgice din Joia Mare?

Evenimentele comemorate şi actualizate în Joia Mare sunt cuprinse în Evanghelia de la Luca, citită la Denia de miercuri seara, şi cea de la Matei, citită la Sfânta Liturghie. Relatările sunt continuate în cele 12 Evanghelii de la Denia Sfintelor Pătimiri de Joi seara. Este foarte important să medităm asupra textului de la Sf. Evanghelist Luca, de la Denia din Joia Mare, în care Mântuitorul se prezintă ucenicilor şi nouă ca Slujitorul tuturor şi Răscumpărătorul omenirii căzute. În Evanghelia de la Sfânta Liturghie ne este descoperit caracterul eshatologic al Mesei Euharistice, instituite în Joia Mare, şi al lucrării Sfinţilor Apostoli. „Şi Eu vă rânduiesc vouă Împărăţie, precum Mi-a rânduit Mie Tatăl, ca să mâncaţi şi să beţi la masa Mea în Împărăţia Mea şi să şedeţi pe scaune judecând cele 12 seminţii ale lui Israel”, le-a spus Mântuitorul ucenicilor Săi.

Rugăciunea Mântuitorului din Grădina Ghetsimani este de o frumuseţe extraordinară, în care vedem lupta dintre firea umană şi cea dumnezeiască a lui Hristos, exprimată prin cuvintele relatate de Sf. Luca: „Părinte, de voieşti, treacă de la Mine paharul acesta. Dar nu după voia Mea, ci voia Ta să se facă”.

Toate cântările de la Denia Joii celei Mari ne actualizează ceea ce Evangheliile ne prezintă. Troparele de la Denie precum „Când slăviţii ucenici la spălarea cinei s-au luminat…” sau stihiri precum „Adună-se soborul iudeilor ca să dea lui Pilat pe Ziditorul şi Făcătorul tuturor…”, sau „Astăzi îşi ascunde Iuda faţa cea iubitoare de săraci şi îşi descoperă chipul lăcomiei…” ne determină să participăm duhovniceşte la toate actele premergătoare Pătimirii Mântuitorului Hristos. Întreaga slujbă conţine imne sfinte închinate fiecărui moment relatat de Sfintele Evanghelii şi ne îndeamnă să participăm trup şi suflet la ceea ce s-a săvârşit atunci. „Nimeni să nu fie necunoscător de cina Stăpânului, o, credincioşilor! Nimeni să nu vină acum la masă cu vicleşug, ca Iuda!”, ne îndeamnă o stihiră de la Denia Joii celei Mari. (http://www.ziarullumina.ro/articole;1582;0;55734;0;Suntem-invitati-sa-cinam-la-masa-Imparatiei.html)

Slava îndelung-rabdarii Tale, Doamne, slava Tie, Doamne, slava Tie!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s