Arătarea lui Iisus la doi din ucenicii Săi, în drum spre Emaus

HRISTOS A ÎNVIAT!

Suntem în Săptămâna Luminată. Slujbele din Săptămâna Luminată se ţin cu Uşile Împărăteşti larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează uşa deschisă de la mormântul Mântuitorului dar şi ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii Mântuitorului. În plus, în Săptămâna Luminată este interzis complet postul pentru toţi ortodocşii, credincioşii întremându-se astfel după cele opt săptămâni de post anterior Sfintelor Paşti. În Săptămâna luminată și până la Înălţarea Domnului nu se îngenunchează. (ro.orthodoxwiki.org).

Din arătările Mântuitorului după Înviere, în această a treia zi de Paşti se dă citire Evangheliei de la Luca (XXIV, 12-35), arătarea lui Iisus la doi din ucenicii Săi, în drum spre Emaus.

Aceşti doi ucenici, Luca şi Cleopa se presupune că faceau parte din rândul celor 72 de ucenici.
Cleopa (cunoscut şi ca Clopa sau Cleofa) , Maria, soţia lui, era una dintre femeile ce-L urmau pe Iisus şi Îi slujeau Lui. Ei sunt pomeniţi de mai multe ori în Noul Testament.
Maria era rudă cu Maica Domnului (Ioan 19,25). Ea a fost una dintre femeile ce au stat lângă cruce, privind răstignirea lui Iisus (Ioan 19,25 şi Marcu 15, 40-47). Tot ea a fost una dintre femeile mironosiţe, care în zorii zilei de după Sabat au adus miresme ca să ungă trupul lui Iisus (Marcu 16,1 şi Luca 24,10).

Este un fapt recunoscut că această Marie, soţia lui Cleopa, era acea Maria, mama lui Iacov cel Mic (unul dintre cei Doisprezece Apostoli) şi a lui Iosie (Marcu 15,40). Dar unele izvoare spun că Maria şi Cleopa erau părinţii lui Iuda şi ai lui Simon, care a fost al doilea episcop al Ierusalimului (sursa: tainacasatoriei.wordpress.com/…/sfintii-cleopa-si-maria/)

Iar al doilea era Luca Evanghelistul (Teofilact), însă alţii cred că ar fi Natanael.

Din Pastorala de Paşti 2010 a IPS Andrei al Alba Iuliei/ http://www.agnos.ro/…/pastorala-de-pasti-2010-a-ips-andrei-al-alba-iuliei

Iubiţi credincioşi,

Trăim într-o lume încărcată de tristeţe. Încercările prin care trec oamenii îi fac insensibili la cele spirituale, pentru că ei se izbesc de multe necazuri materiale şi de boli, care le răcesc inima. Pe deasupra, obsedaţi de rezolvarea problemelor zilnice, li se întunecă mintea şi nu mai au un orizont duhovnicesc care să le permită să-L vadă pe Hristos.

Miile de oameni rămaşi fără loc de muncă, cu venituri modeste care nu le permit un trai decent şi creşterea firească a copiilor, ne determină să ne întrebăm dacă nu mergem înspre prăbuşire?

Satele noastre, leagănul vieţii spirituale şi locul unde s-au plămădit tradiţiile, îmbătrânesc şi se prăbuşesc. Sporul demografic este negativ, înmormântări multe, boteze şi cununii puţine şi, meditând la această realitate, suntem cuprinşi de tristeţe.

Milioane de români, pentru a-şi câştiga pâinea cea de toate zilele şi a răzbi asupra sărăciei, au emigrat în ţările apusene. Golul lăsat în România este imens, iar vitalitatea neamului slăbeşte. Şi această realitate n-ar fi aşa de tragică dacă, după ce îşi vor realiza o situaţie, s-ar întoarce acasă. Dar oare se vor întoarce? Poate în parte.

Şi peste toate încercările a venit şi această prăpădită criză economică care a blocat timida redresare a ţării. Aşa cum este, această criză va fi depăşită, dar oare nu va lăsa în urma ei şi o criză spirituală ?

În contextul acestei realităţi, când doi creştini se întâlnesc, precum Luca şi Cleopa, încep să-şi depene toate necazurile şi sunt plini de întristare.

Dreptmăritori creştini,

În mijlocul oamenilor trişti şi deznădăjduiţi apare El, Străinul înviat din morţi, şi le spune: „În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea!” (Ioan 16,33). Din nefericire, oamenii au ochii închişi ca să nu-L cunoască.

Sfântul Apostol Petru, convins de dumnezeirea lui Hristos şi de faptul că El ne va dărui tuturor învierea din morţi, ne zice: „Iubiţilor, nu vă miraţi de focul aprins între voi spre ispitire, ca şi când vi s-ar întâmpla ceva străin. Ci, întrucât sunteţi părtaşi la suferinţele lui Hristos, bucuraţi-vă, pentru ca şi la arătarea slavei Lui să vă bucuraţi cu bucurie mare” (1 Petru 4, 12-13).
O maximă din Pateric ne spune că „stejarul de nu va fi clătinat de vânturi, nici nu va creşte, nici rădăcină nu va slobozi. Aşa şi creştinul: de nu va pătimi şi nu va răbda, nu poate să fie ostaş al lui Hristos.”

Citim în cartea „Urmarea lui Hristos” că necazurile „sunt foarte folositoare, deşi sunt grele şi chinuitoare, fiindcă printr-însele omul se smereşte, se curăţă şi se întăreşte.”

Este adevărat că uneori necazurile sunt aşa de mari încât omul nu le mai poate duce. Puterile lui sufleteşti şi trupeşti ajung la epuizare. Frica de prăbuşire şi de neant îl duc la deznădejde. Nici o putere omenească nu mai poate face faţă luptei.

Într-o asemenea situaţie ajunsese, în veacul trecut, Sfântul Siluan Athonitul. Era la capătul puterilor şi, cu ultimele resurse, şezând deznădăjduit în chilie, a strigat: „Doamne, eşti de neînduplecat!” A simţit apoi cum se afundă în întunericul şi zbuciumul iadului.

Cu ultimele puteri s-a dus la Vecernie şi dintr-o dată, în dreapta uşilor împărăteşti, „Domnul i S-a arătat în chip de neînţeles şi întreaga sa făptură, până şi trupul însuşi i s-au umplut de focul harului Sfântului Duh, acel foc pe care Domnul l-a pogorât pe pământ la venirea Sa.” Trecea prin stări asemănătoare cu Luca şi cu Cleopa.

Sfântul Siluan n-a fost în stare să relateze starea de fericire în care se găsea atunci. Domnul Hristos avea o privire atât de blândă şi de bună, revărsând atâta iubire şi bucurie, încât va rămâne marcat de aceasta pentru întreaga viaţă.

Iubiţi fraţi şi surori,

Adeseori şi noi suntem trişti şi deznădăjduiţi, inima ne e sloi de gheaţă, iar mintea ni se întunecă. Din noianul problemelor şi necazurilor nu vedem nici o ieşire. Cine ne poate scoate din această stare? Numai Hristos Cel înviat, cum a făcut-o cu Luca şi Cleopa. El nu poate să te ştie prăbuşit şi mort sufleteşte, mocnind într-o viaţă întunecată şi fără orizont, şi să nu intervină.

El doreşte să ne revigoreze, să ne aprindă inima şi să ne lumineze mintea, să ne facă entuziaşti în trăirea noastră creştină. Acest entuziasm creştin, şi numai acesta, va mai putea reabilita omenirea. Din păcate, ne-am obişnuit cu mediocritatea spirituală, ne-am obişnuit să trăim chirciţi şi refuzăm oferta Lui. Ne-am obişnuit să trândăvim, să-L respingem, să-L răstignim.

Hristos ne plimbă viaţa între flăcări de har, ca să ne aprindem, iar Biserica reazemă drumurile pe troiţe ca să ne molipsim viaţa de sfinţenia Lui şi să-L auzim grăindu-ne de pe cruce: „În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea!” (Ioan 16,33).

Hristos este „foc” şi „lumină”. Atunci când sufletul ne este îngheţat de ispitele celui rău şi de necazurile vieţii, iar mintea întunecată de gânduri, El poate topi gheaţa şi poate lumina mintea. Important este să ne apropiem de El şi El va revărsa în noi focul Duhului Sfânt. „Adevărata ţintă a vieţii creştineşti, spune Sfântul Serafim de Sarov, constă în a primi Duhul Sfânt.

Rugăciunea, postul, privegherea, milosteniile şi toate celelalte fapte bune făcute în numele lui Hristos, nu sunt decât mijloace pentru a primi Duh Sfânt”.

*Vineri, în Săptămâna Luminată, ortodoxia sărbatoreşte Izvorul Tămăduirii.

Reclame

4 răspunsuri la „Arătarea lui Iisus la doi din ucenicii Săi, în drum spre Emaus

  1. Multumesc pentru curatenie!
    De cite ori vin aici simt curatenia si merg mai departe mai curajos,mai senin,cu ochii mai larg deschisi-sa vad,sa dau si daca merit,sa primesc.

  2. Pingback: Ce să vă spun? | Gabriela Savitsky·

  3. Pingback: Tatăl nostru « Gabriela Elena·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s