Indoiala lui Toma

Hristos a înviat !

1 Mai 2011, Duminica Tomei, numită şi “Paştele blajinilor”, continuă evocarea şirului de arătări- Evanghelia zilei (In. 20, 19-31).

Aflăm din sinaxar că Apostolul Toma, numit Geamănul a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu, la midieni, la parţi, la perşi şi la indieni, a fost închis de Smideu împaratul, căci crezu printr-însul Uazan fiul său şi Tertia femeia lui, Migdonia şi Narca. Drept aceea l-a şi dat pe mâinile a cinci ostaşi, care suindu-l într-un munte, l-au junghiat cu sulitele, şi aşa s-a petrecut în Domnul.

Sfântului Apostol Toma suntem obişnuiţi să-i spunem „necredinciosul”.
Scepticismul său, defapt caracterizează firea noastră îndoielnică.
Sinaxarul zilei spune despre „Duminica Tomii” că este „înnoirea Învierii lui Hristos și pipăirea Lui de către Sfântul Apostol Toma” (Penticostar, ed. BOR 1999, p. 62).
Strigătul”Domnul meu si Dumnezeul meu! „(In 20, 28), este o lecţie pentru noi cei de azi şi mai cu seamă este încredinţarea Învierii Mântuitorului, „e o înnoire a evidenței învierii Lui și o certificare a ei și pentru Toma, care dorea și el aceeași descoperire a Lui de care se bucuraseră și ceilalți.”(http://www.teologiepentruazi.ro/2011/04/30/predica-la-duminica-a-2-a-dupa-pasti-2011/)

Nu fi necredincios, ci credincios! (Ioan cap. XX, v. 27), să mărturisim şi noi adevărul Învierii Mântuitorului ca să auzim şi să înţelegem cuvintele Sale : Pentru ca m-ai vazut, Tomo, ai crezut; fericiţi care nu au văzut şi au crezut (Ioan XX, 29).

HRISTOS A ÎNVIAT!

3 răspunsuri la „Indoiala lui Toma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s