Salonul 17

Bătrâna fusese în tinereţe foarte hărnicuţă, la muncile agricole făcea dublu normelor celor de seama ei, iar la biserică cânta mai bine ca diacul, ştia toate rugăciunile, cântările şi răspunsurile de la strană.
Acum zace în patul de lângă uşa salonului 17, cu mintea stocată undeva în trecut şi câteva obsesii ale prezentului, spunându-şi rugăciunile cu voce tare, începând de la Tatăl Nostru până la Psalmul 50 inclusiv.
Nu e greu să o îndrăgeşti şi să-ţi doreşti să îi răspunzi nevoii ei de atenţie şi dragoste. După un zdravăn pui de somn se trezeşte oftând:
-Oare când o să pot dormi?
Tot amarul pacientelor din acelaşi salon se spulberă odată cu zâmbetul larg ce se instalează pe chipul lor la auzul vorbelor ei.
I se spune „bunica” şi cum ai putea să-i spui altfel auzindu-i vocea drăgălaşă repetând obsesiv după ce mănâncă:”oare o să pot mânca ?”, sau după somn:”oare o să pot dormi?”, e ca un clinchet de clopoţel care te scoate în pauză din închisoarea durerilor trupeşti. Fac parte din aceeaşi familie a pacientelor salonului 17.
Pacienta de la geam îşi dojeneşte „aparţinătoarea”, căci aşa li se spune celor externi(rude) care rămân lângă pacienţi, de ce nu mănâncă toată ziua nimic.
-N-am poftă acum, lasă că mănânc eu câte ceva, mai ies când adormi şi pap câte o plăcintă sau ceva. Tu să papi, ca să te repui pe picioare cât mai repede.
-Dar ce-ai mânca acum? insistă pacienta.
-Lapte de pasăre rece, îi răspunde în glumă prietena.
Bunica prinde frânturi din dialogul lor şi spune:
-Da’ oare mi-ţi da şi mie?
În salonul 17 se râde din nou, apoi o scot pe bunica la o plimbare pe holul spitalului de unde se întorc mai mulţumite decât dacă ar fi fost la o plimbare în parc. Au reuşit şi pe zi ce trece reuşesc să se plimbe singure mai mult şi mai bine, până şi pacienţii lipiţi pe viaţă de căruciorul cu rotile se întrec pe culoar perfecţionându-şi tehnica de manevrare a căruciorului cu oprire la aparatul de cafea pe care scrie mare: „funcţionează doar cu bancnote”, de altfel, deviză generală în spital …
Boala trupească e învinsă adeseori de căldura sufletească împărtăşită cu generozitate de toţi, începând de la personalul medical , până la aparţinători şi pacienţi. Şi ce dacă tavanul se cojeşte şi stă să cadă, dacă meniul de dimineaţă e o pâine şi un ceai, dacă n-au faşă sau leucoplast şi altele pe care n-o să le amintesc aici, bine că încă mai funcţionează ca spitale şi încă mai sunt fonduri de investiţii în reparaţii. Muncitorii zoresc pe culoarul ce duce spre sala de operaţii, iar praful ce se ridică ca o pânză magică ajută la clădirea zidului de imunitate al pacientului.
Totul e bine când se termină cu bine!
Tuturor doamnelor din salonul 17 le dedic cu drag o melodie şi multă sănătate!

Anunțuri

3 răspunsuri la „Salonul 17

  1. Orice astfel de experienta te imbogateste sufleteste, cu un plin sau cu un gol, paradoxal, dar nu ti-o doresti niciodata. SI da, totu-i bine cand se termina cu bine 🙂

    • In unele cazuri s-a terminat cu bine, dar chiar azi am aflat ca una dintre doamne a facut alergie si nu-si explica de la ce, ca doar i s-a facut testul pentru antibiotice, ma tot inteb cat o sa le ia pana ii vor face testul de alergie la praf 😉 Sa speram ca totul se va rezolva cu bine, cateva zile in plus de spitalizare ce mai conteaza…. pentru altii, insa niciodata pentru pacient. La cate am vazut la viata mea prin spitale, nimic nu ma mai surprinde. 😦

  2. la mulți ani cammely, pentru copilul ce doarme în sufletul tău, pentru copilul ce doarme în brațele tale., pentru fetele tale frumoase.
    o zi cu mult râs, ca niște cireșe rostogolite să ai!
    revin mai târziu cu amintiri despre un salon.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s