Diavolul e doar pragmatic. Dragostea cere suflet curat!

Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor(Vezi Luca 8,26-55)
Si au ajuns cu corabia in tinutul Gherghesenilor, care este in fata Galileii.
Si iesind El pe uscat, L-a intampinat un barbat din cetate, care avea demoni; de multa vreme el cu haina nu se imbraca si in casa nu mai locuia, ci in morminte.
Si vazandu-L pe Iisus, a strigat si a cazut inainte-I si cu glas mare a zis: „Ce-ai cu mine, Iisuse, Fiul Dumnezeului Celui-Preainalt? Rogu-te sa nu ma chinuiesti…”.
Ca-i poruncea duhului necurat sa iasa din om. Fiindca de multi ani il stapanea; si-l pazeau legat in lanturi si’n obezi, dar el, sfaramand legaturile, era gonit de demon in pustiu.
Si l-a intrebat Iisus: „Care-ti este numele?” Iar el a zis: „Legiune”. Ca demoni multi intrasera in el.
Si-L rugau pe El sa nu le porunceasca sa mearga in adanc.
Si era acolo o turma mare de porci care pastea pe munte. Si L-au rugat sa le ingaduie sa intre in ei; si le-a ingaduit.
Si iesind demonii din om, au intrat in porci, iar turma s’a repezit de pe stanca’n lac si s’a inecat.
Iar pazitorii, vazand ce s’a intamplat, au fugit si au dat de veste in cetate si prin sate.
Si au iesit sa vada cele intamplate si au venit la Iisus; si pe omul din care iesisera demonii l-au gasit imbracat si intreg la minte, sezand jos, la picioarele lui Iisus; si s’au inspaimantat.
Si cei care vazusera le-au spus cum a fost izbavit demonizatul.
Si toata multimea din tinutul Gherghesenilor L-a rugat sa plece de la ei, ca erau cuprinsi de frica mare. Iar El, intrand in corabie, S’a inapoiat.
Iar barbatul din care iesisera demonii Il ruga sa ramana cu El. Iisus insa l-a trimis inapoi, zicand: „Intoarce-te la casa ta si spune cat a facut Dumnezeu pentru tine”. Si a plecat, propovaduind in toata cetatea cat a facut Iisus pentru el.

Prea marea grija pentru cele lumesti, viata vesnic agitata, lupta pentru supravietuire, dorinta obsesiva de innavutire ca intr-o continua copetitie cu lumea ne fac adesea sa pierdem lucrurile cu adevarat importante: primul ganguit al copiilor, toiagul rupt al batranilor, zambetul sau lacrima tacuta a sotiei/ului, genunchiul julit al prietenilor/ colegilor, frustrarile dusmanilor…
Si totul pentru putin mai mult confort, putin mai bine pentru noi, putin mai mult peste altii. Doar ca fara acei altii n-ar mai exista sensul competitivitatii. Si ei au ca noi aceleasi griji, aceleasi vise de bine, de mai bine, de mult bine!
Trecand peste toate greutatile, cand toate merg spre bine, vine cineva si iti strica randuiala. Reactia ta fireasca este sa il alungi, sa scapi cumva de el fara sa-ti pese de motivatia lui. Vezi numai paguba, brusc totul se transforma in cifre si procente, venituri si cheltuieli si socoteala ta iese pe minus, deci nu e bine pentru tine si la ce ti-ar folosi sa fie bine pentru altul?
Pragmatismul a pus stapanire pe tine, apreciezi realitatea numai în funcție de utilitatea practică a acesteia, dar tu nu simti ca ai o problema, ci te incapatanezi sa iti sustii teoria cu argumente concrete si logic ai dreptate numai atunci cand te increzi doar in tine, in fortele proprii, caci tu esti setat pe randament, tot ce te-ar putea impiedica te inspaimanta si te panicheaza.”Si toata multimea din tinutul Gherghesenilor L-a rugat sa plece de la ei, ca erau cuprinsi de frica mare. Iar El, intrand in corabie, S’a inapoiat. ”
Denis de Rougemont spunea ca, cea mai mare smecherie a diavolului e sa ne convinga ca de fapt el n-ar exista.

„Printre picturile lui Salvador Dali, se numara una care infatisaza trupul ascetic al unui credincios ce inalta curajos o cruce mica drept pavaza impotriva asaltului unor elfanti ce se indreapta amenintatori spre el. Ceea ce surprinde la aceste animale uriase este faptul ca picioarele lor sunt subtiri si fragile ca de insecta. Parintele Nicolae Steinhardt interpreta acest tablou aratand ca respectivii elefanti reprezinta ispitele care par imposibile de invins dar, in realitate, nu sunt decat niste fantome ce se sprijina pe picioare firave. In concluzie, diavolul ameninta si pare cotropitor, insa lucrarile lui sunt cladite pe niste temelii tot atat de subrede ca si pisciorusele elefantilor din tabolul lui Dali. Asadar toata harmalaia demonica nu-i decat teatru si iluzie. Raul nu e atotputernic. Si de vreme ce omul e faptura a lui Dumnezeu, diavolul nu poate patrunde in inima lui decat pe ocolite, printr-o eventuala fisura a vointei omenesti. Atata timp ca diavolul nu ne poate sili sa pacatuim, tot asa cum Dumnezeu nu vrea sa ne sileasca la intruparea virturii, avem libertatea de a-l refuza pe saltimbacul vanzator de iluzii …

E adevarat ca pana in ultima clipa a vietii pamantesti ne vom confrunta cu pescarul insistent al infernului. Sa nu ne fie insa prilej de teroare! Ci inarmati cu rugaciune si post, frecventandu-ne duhovnicul si pe Hristosul euharistic, sa urmam Celui ce „ne-a dat putere sa calcam peste toata puterea vrajmasului” (Lc. X, 19)
(http://www.razboiulnevazut.org/articol/95/politica_demonului)

Traieste acolo la casa ta astfel incat ceilalti sa stie ca esti in legatura cu Dumnezeu. Lasa loc sufletului sa se desfasoare!„Du-te la casa ta si spune cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu ” (Lc. 8, 39).

“Cei ce nu urmaresc in viata aceasta nimic mai mult decat sa fie fericiti in lume si tihniti in trup, acestia n-au razboi cu diavolul: pe acestia ii are fara razboi. Caci cata vreme umbla dupa tihneala si fericire desarta, n-au sa se trezeasca din vraja vrajmasa, care-i tine bine inclestati in lumea aceasta sensibila, prin care-i duce pe nebagate de seama la pierzare sigura. De aceea a zis un Sfant Parinte ca cea mai primejdioasa temnita e aceea in care te simti bine: nu vei iesi din ea niciodata!“(http://www.razbointrucuvant.ro/2008/07/20/cea-mai-primejdioasa-temnita-e-aceea-in-care-te-simti-bine/)

Diavolul e doar pragmatic! El isi tine doar socotelile si nu se induioseaza de tine.
Dragoste pragamatica nu exista! Dragostea cere suflet curat! Iar daca dragoste nu avem, nimic nu avem!

Reclame

2 răspunsuri la „Diavolul e doar pragmatic. Dragostea cere suflet curat!

  1. Am avut acum circa o luna, o discutie aprinsa cu o persoana. O fata de vreo 35 ani, s-a suparat ca nu sunt pragmatic, ca nu inteleg nu stiu ce, eu i-am zis ca sunt lucruri care nu costa, ca nu totul are un pret, era legat de o actiune turistica. Intr-un fel intelegea si nu prea, revenea iar la acele lucruri materiale. Si merge des pe la biserica, probabil a reusit eu asa sper, sa inteleaga ce spuneam…sunt lucruri, fapte, pentru care doar Unul singur face plati. Dar de Dumnezeu nu ne putem apropia aratandu-i bogatiile adunate din pragmatism, pe el il intereseaza daca am fost cu inima curata, daca stiind binele l-am si facut…eu ma imaginam intr-un post scris de mine, ca fiind inaintea Lui astfel: deci la Judecata, eu sunt inaintea Lui si langa mine va fi o biblioteca uriasa plina de carti, acolo sunt faptele mele rele, iar cele bune sper sa am eu timp sa le scriu pe o coala A4. Sper sa-l fac sa rada cand o sa dau din umeri si I arat foaia 🙂 Poate asa ma iarta :))) Glumesc! 🙂

    • M-a amuzat comentariul tau. 🙂
      Ce-i drept, in lume traim si de cele mai multe ori e greu sa te rupi de cele lumesti, nu exista om care sa nu-si tina socoteala lumeasca, dar „est modus in rebus” spuneau stramosii nostri latini. E bine sa fim cumpatati, exista o masura in toate. 😉
      Asa cum nici „fanatismul” nu e un pacat prin sine, ci poate prin mandria de a te simti mai bun decat altii, sau prin judecatile si pretentiile pe care le emit asupra semenilor si consecintele daunatoare asupra celorlati si chiar asupra lor insisi, pecum in „kamikaze” si atentatele sinucigașe ale fundamentaliștilor islamici și creștini. Ori este bine stiut ca exista un singur Judecator, iar judecata Sa este Dumnezeiasca si nu se aseamana cu cea omeneasca mereu, asa cum gresit am putea noi crede. Noi doar ne straduim sa sporim in fapte bune, bineplacute lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s