„Nu sistemul politic sau economic este determinant, ci tonul relaţiilor dintre oameni; dacă există bunăvoinţă ori ameninţare, restul nu contează.” – N. Steinhardt

Monahul de la Rohia – N. Steinhardt
Centenarul Steinhardt, 100 de ani de la naşterea părintelui Nicolae Steinhardt.

Ştiu, că e noapte, ştiu că vorbim la trecut despre monahul de la Rohia, citind însă operele sale, nu există inimi în care să nu lase urme adânci pentru că simţi puterea în cuvânt revărsându-se ca lumina unui răsărit.
Să-i lăsăm o clipă pe toţi „găgăuţii şi guşaţii”,ce se cred „stăpânii astei naţii!” să-şi mai rupă din gâturi aşteptând cu sete rezultatul referendumului ca răspuns la nesăbuinţa lor şi să intrăm ca nişte corăbii mute pe tărâmul iubirii. Al acelei iubiri de semeni pe care ei n-o vor încerca niciodată, pentru că „semenul” lor nu a fost şi nu este acest popor, chiar de-şi schimbă culoarea în pene de egrete!

Mi-aşi dori ca cei care veţi trece azi pe aici să nu treceţi în grabă, să aveţi răbdarea de a urmări cu mintea şi cu sufletul deopotrivă aceste filmuleţe culese de pe youtube şi să încercaţi puţin să intraţi în tinda sufletului steinhardtian, pentru a vedea prin ochiul curat cernerea „OMULUI FRUMOS”.

Vă îndemn să citiţi din operele sale măcar „Jurnalul fericirii” şi „Dăruind vei dobîndi ” şi sigur veţi avea de subliniat multe pasaje care vor rezona cu sufletele voastre, pentru că cei frumos, frumos atrage, iar voi sunteţi toţi nişte oameni frumoşi.

La 29 iulie 1912 se naște în comuna Pantelimon de lângă București, Nicu-Aurelian Steinhardt, într-o familie evreiască. Tatăl său, inginerul și arhitectul Oscar Steinhardt, era directorul fabricii de mobilă și cherestea. Oscar Steinhardt a participat activ la Primul Război Mondial, fiind rănit la Mărăști și decorat cu ordinul Virtutea Militară.

Perioada de mănăstire

După moartea tatălui său (1967) începe să-și caute o mănăstire. În 1975 vine la mănăstirea unde se afla ieromonahul Mina Dobzeu, însă episcopul Partenie refuză să-i permită șederea, așa încât părintele Mina îl trimte la arhiepiscopul Teofil Herineanu de la Cluj-Napoca și la episcopul Iustinian Chira de la Maramureș. Întâmplarea a făcut însă ca în 1976 Constantin Noica să îl întâlnească, la o lansare de carte care a avut loc la Cluj-Napoca, pe Iustinian Chira, bun prieten al lui Ioan Alexandru și al scriitorilor în general. Invitat de acesta, Noica ajunge în scurt timp la Mănăstirea Rohia unde zăbovește 3 zile. Cadrul natural și biblioteca vastă îl impresionează deopotrivă pe marele filosof care nu ezită să îi povestească lui Steinhardt despre cele văzute la Rohia, mai ales că îi știa gândul de a se retrage într-o mănăstire.
În 1978, Steinhardt stă vara la Rohia pentru ca în anul următor să se stabilească definitiv acolo ca bibliotecar, cu aprobarea episcopului Iustinian. La data de 16 august 1980 este tuns în monahism la mănăstirea Rohia de către episcopul Iustinian Chira și arhiepiscopul Teofil Herineanu, care îl iau sub aripa lor ocrotitoare. Arhimandritul Serafim Man, starețul mănăstirii Rohia, îl integrează în obștea mănăstirii. La mănăstire pune în ordine cele peste 23.000 de volume ale mănăstirii, se integrează în viața mănăstirii (participă la slujbe, povățuiește pelerinii, predică), iar, în paralel, își intensifică activitatea literară. (sursa: http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=Nicolae+Staeinhardt&source=web&cd=1&ved=0CFIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fro.wikipedia.org%2Fwiki%2FNicolae_Steinhardt&ei=sU4UULboOMmQswbEloDwBw&usg=AFQjCNHW7ARb7eTQgKM8qWgE0u4Qlmzm9w)

Reclame

16 răspunsuri la „„Nu sistemul politic sau economic este determinant, ci tonul relaţiilor dintre oameni; dacă există bunăvoinţă ori ameninţare, restul nu contează.” – N. Steinhardt

 1. Pingback: orizont subiacent « Almanahe·

 2. Pingback: Sticlărie | Joramotive de sărit obstacole·

   • o, eu am şi dormit pe jurnalul fericirii şi i-am ros şi colţurile un pic…bine, recunosc, eu dorm pe orice carte-o prind lăsată la îndemână( să zic îndelăbuţă?), iar foile scrise de oameni deştepţi şi frumoşi mă atrag, ce să fac? 🙂

 3. Mulţumesc tare mult dragă Cammely pentru această frumoasă aducere aminte a centenarului Părintelui de la Rohia, exact în ziua de celebrare a imnului nostru naţional. Fericită îngemănare!
  Deie bunul dumnezeu ca tot mai mulţi români să înţeleagă mesajul lui Andrei Mureşanu şi să-şi croiască o altă soartă.
  Duminică plăcută! 🙂

 4. Pingback: DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE! « Tiberiuorasanu's Blog·

 5. am apărut mai târziu la tine, dar nu pentru că aş fi fost plecată ci pentru că sunt cu ochii în olimpiada de la londra. încerc să găsesc motive de bucurie pentru că sunt român astăzi, de ziua celui ce a fost steinhardt şi de ziua imnului nostru, cum bine spune tibi.
  restul… o vară fierbinte, încinsă…
  să ne lumineze Dumnezeu calea şi sufletele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s