Adormirea Maicii Domnului

Se spune că Sfântă Mărie Mare este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.
Nu ştiu cum e prin alte părţi, dar la noi s-a răcit vremea bine de tot.
Adormirea Maicii Domnului, 15 august este considerată legal, zi nelucrătoare.

„Cu ocazia acestui mare praznic, numerosi credinciosi sunt asteptati sa ia parte miercuri, 15 august, la slujbele religioase oficiate in lacasurile de cult din judetul nostru. Mare sarbatoare va fi si la manastirea “Sfanta Ana” din Rohia. Aici slujbele religioase inchinate acestei sarbatori incep de astazi, 14 august, de la ora 18.00, cand va avea loc vecernia unita cu Litie, Acatistul Adormirii Maicii Domnului, care vor fi urmate de un cuvant de invatatura. De la ora 21.30, va fi oficiata Slujba Privegherii: Utrenia, Prohodul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului si Dezlegari, dupa care miercuri, in ziua praznicului, de la ora 3.00, va fi savarsita prima Sfanta Liturghie pentru impartasirea credinciosilor.

De la ora 6.00, va avea loc Sfintirea Apei, iar de la ora 7.00 – Taina Sfantului Maslu. Sfanta Liturghie arhiereasca cu ocazia sarbatorii Adormirea Maicii Domnului va incepe la ora 9.00. Toti credinciosi prezenti la hramul manastirii Rohia, vor primi o masa calda din partea Parohiei Grosii Tiblesului, atat in ajun dupa slujba Vecerniei cat si in ziua Praznicului dupa Sfanta Liturghie.”(sursa: http://www.emaramures.ro/stiri/70923/SARBATOARE-La-manastirea-de-la-Rohia-slujbele-religioase-inchinate-Adormirii-Maicii-Domnului-incep-in-aceasta-dupa-amiaza)

11 răspunsuri la „Adormirea Maicii Domnului

 1. ştiu că nu se spune la mulţi ani astăzi şi ştii că am venit special astăzi la tine.
  o îmbrăţişare aduc pentru cea al cărui nume este acelaşi cu cel al Maicii.

  • Multumesc, Nona.
   Acum am ajuns din SM, am fost la vama sa-mi recuperez copila. A venit Teodoraaaaaa!!!!!!!!!!
   Cel mai frumos cadou de ziua mea onomastica sa le am pe toate 3 alaturi , sa pot sa le imbratisez si pupici asa cat vreau eu. 🙂
   Calde imbratisari si tie, draga mea!

 2. Şi pe la noi prin Bucureşti a început să fie mai răcoare.
  Ieri, ne-am răsfăţat la o crîşmioară. 🙂
  ps. eu ştiu că urările se adresează Măriilor la naşterea Fecioarei, nu la adormire. Aşa-i?

  • Stiu că mai ales în Moldova nu se urează „la mulţi ani!” pt că e „Adormirea” si nu „Naşterea” , dar bănui că urările de bine se acceptă şi la ei.
   Nu mă băga în substraturi Tibi că s-ar putea să mă lovesc de esenţe prea tari pt. mine 😉 Urările sunt mereu binevenite, eu le accept şi acum şi în 8 septembrie 🙂 Intenţia contează. Ştiu cĂ vine din inimi sincere.

   Până la urmă dacă ne gândim bine, Maica Domnului s-a Mutat la Fiul său si la Dumnezeu şi continuă să mijloceasca pentru noi păcătoşii. Nici nu-i spune ‘moarte’ ci ‘adormire”.

   Cînd Hristos a găsit de cuviinţă ca maica Sa să se mute de pe pămînt la cer, Preacurata a fost vestită cu 3 zile înainte de către Arhanghelul Gavriil: “Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Mai­ca Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvîntul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”. Privind aceasta ca pe o “a doua Bună Vestire”, nu cred ca merită să facem caz de câteva urări sincere, dar e doar o părere de pământean, doar „teologhisim” cum spunea regretatul Petre Ţuţea.
   Dar e bine să dăm pomelnice pt cei adormiţi in Domnul si sa aprindem o lumanare, ba eu chiar am dus şi florile primite în dar pe mormântul tatălui meu.

   • Mulţumesc tare mult pentru răspuns.
    Cam aşa credeam şi eu, că urările sunt binevenite întotdeauna, dar nu trebuie să uităm nici de cei adormiţi, cei care trăiesc atîta vreme cît noi îi pomenim.
    O zi minunată! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s