Dacă M-ai cunoaşte

Plouă. Un bărbat cu haine ponosite caută în tomberonul de pe stradă câte ceva d-ale gurii în timp ce oamenii trec indiferenţi pe lângă el.

La ieşirea din oraş, fete despuiate stau să-şi vândă trupul primului venit. Câţiva se servesc şi plătesc, după care îşi văd de drum indiferenţi.

În salonul unui spital o pacientă priveşte rugător cerul prin fereastra de lângă patul ei. Nu are pe nimeni să-i umezească buzele. Patru copii a crescut, însă acum e lăsată la mila infirmierei care îşi mângăie buzunarul a gol şi pleacă indiferentă.

Dintr-un apartament se aud voci nervoase, doi fraţi îşi dispută o moştenire cu atâta ură încât ajung să ridice pumnul deşi prin venele lor curge acelaşi sânge. La scurt timp se aude sirena ambulanţei, omul priveşte indiferent cum fratele său este dus pe targă.

Un tată e atât de dezamăgit de fiul său delincvent încât îi e indiferent dacă mai trăieşte sau nu şi rupe definitiv legătura cu acesta. Mama, căreia i-a bătut copilul cu o rangă până l-a schilodit, îi duce în fiecare joi un pachet la puşcărie la rugăminţile fiului ei.

Luptele de pe scena politică continuă cu aceeaşi aroganţă şi indiferenţă faţă de norodul din ce în ce mai sărac şi neputincios.

E greu să vezi chipul lui Dumnezeu în om, altfel nu ar exista atâta ură şi indiferenţă.

Dacă M-ai cunoaşte…, M-ai iubi: „Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi poruncile Mele şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui” (Ioan 14, 21) şi : „Dacă cineva păzeşte cuvântul Meu, Tatăl Meu îl va iubi şi Vom veni la el şi ne vom face locaş” (Ioan 14, 23).

” Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei?
Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat?
Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?
Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut.” (Mt. 25, 37-40)

17 răspunsuri la „Dacă M-ai cunoaşte

 1. Pingback: dacă m-ai cunoaşte… « Almanahe·

 2. ştii, privind prima imagine, imediat mi-am amintit de „Conversaţii cu Dumnezeu”.
  Apoi am citit încheierea ta, pe care o anticipasem.
  Cu toţii Una suntem, draga mea. 🙂

   • şcoală făcută cu simţ de răspundere, educaţie, cultură, respect de sine, protecţie socială făcută altfel, nu drept încurajare pentru nemuncă, cinste… dacă le-am avea probabil că imaginile de mai sus ar fi rare. poate peste câteva generaţii să începem să urcăm, că acum suntem încă pe panta descendentă cu toate.

 3. almanahe-iar ai dreptate , dar macar asa pe bucati sa o facem
  carmen-ma intreb cat o sa mai ramanem pe partea descendenta, daca toti suntem constienti de aceasta ?

  • cammely, toţi e o vorbă mare, cred că suntem câţiva.
   şi chiar şi acei puţini câţi suntem ne lăsăm prea uşor furaţi de grija unei bucăţi de pâine pentru mâine… sau pentru poimâine.
   almanahe, pe bucăţi… da. fiecare în cercul în care se învârte. dar cum ziceam mai sus, parcă sunt din ce în ce mai puţine cercuri eficiente.

   • Carmen, e timpul pt o autoeducare a vointei proprii, mai incape putin timp si pt altii pe langa grija painii zilnice, doar putina mobilizare ne lipseste, inceputul e greu, pana ne pornim ca dupa aceea devine ca un drog, nu vom putea concepe viata fara fapta 😉 , si stii de ce, pt ca nimic nu e mai placut ca multumirea sufleteasca pe care o poti experimenta. 🙂

 4. of, draga mea… se pare că liberul arbitru pe care ni l-a dat Domnul, se pare că jertfa Mielului nu ne sunt de ajuns ca să ne iubim, ca să ne înţelegem, ca să ne fim…
  şi vremurile îmi par tot mai tulburi şi grele…

  • da, psi asa e, vremurile sunt tot mai tulburi, cu atat mai mult ar trebui sa fim mai atenti la cei din jurul nostru.
   devenim prea ocupati si nu avem timp suficient nici macar pt cei din familie.
   vrem sa fim lasati in pace, sa ne bucuram de timpul nostru liber asa cum dorim, adica fara problemele altora si ne miram de ce nu are Dumnezeu timp liber pt problemele noastre 😉 . noi ne iubim semenii dar mai trebuie sa le-o si demonstram facand efectiv cate ceva si pt ei.
   Pusic dulce. 🙂

 5. Pingback: psi-luneli: dacă m-ai cunoaşte·

 6. Pingback: Dacă m-ai cunoaşte… « Tiberiuorasanu's Blog·

 7. mi-e capul gol si sufletul pustiu
  nici nu mai stiu ce sol imi spune, ca-i tirziu
  E poate prea tirziu sa-i oblojim pe oameni
  dar poate nu-i tirziu, sa-i mai iubim.

  E tîrziu?

  • Niciodata nu-i tarziu pentru iubire, Tiberiu!
   Dar putem si ajuta efectiv intr-un cerc mai restrans. Toti avem cate un lucrusor in plus prin casa, dar trebuie doar sa ne hotaram odata sa renuntam la el, mereu se gasesc suflete carora le poti face o bucurie cat de mica cu ele.
   Hainute, jucarii, mobilier, carti etc. pt ca sunt precis in orice cartier familii care sa se bucure de ele, trebuie doar sa intrebam parintele de la biserica de care apartinem. Eu asa procedez, iar copilele mi le-am educat de mici cu voluntariatele, asa ca am mai cunoscut batrani, bolnavi, parinti care au copii cu autism care se bucura si azi daca ma duc sa le fac cumparaturile sau ies cu ei in parc o jumatate de ora. Alteori ajunge doar sa le deschizi usa si sa schimbi cateva vorbe cu ei ca sa le faci o zi mai fericita. Nu mult , asa un 5-10 minute si tot e ceva. Chiar nu necesita un efort prea mare. Mai greu e cu cei care au sufletele amortite si nu vor sa faca nimic pentru semenul lor chiar daca le sta in putere. 😉

   • Obiecte de îmbrăcăminte, hrană, uneori bani le ofer şi eu celor nevoiaşi, adesea, dar nu ştiu de ce nu mă văd petrecînd timp cu ei… 😦

   • te inteleg Tiberiu, asa e pana nu incerci nu te vezi in acea postura, da nu-i bai, fiecare face cat poate sau pt cat e deja pregatit sufleteste sa faca, important e sa faca ceva cat de putin; sa se mobilizeze. 😉

 8. Pingback: Dacă m-ai cunoaşte… | FLOAREA DE LOLDILAL·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s