Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace

S-a stins şi Romulus Vulpescu. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească! Ne mor valorile, oamenii de cultură, ce ne mai rămâne?

Intr-un interviu cu Ileana şi Romulus Vulpescu vorbind despre Tatiana Stepa pe care o iubeau ca pe fiica lor, au spus:

„R.V.: Vreau să spun că m-a deranjat teribil faptul că la toate posturile de televiziune, în loc să se spună ceva de genul „o boală necruţătoare”, au simţit nevoia să localizeze cancerul… Mi se pare o cruzime-n plus… Odios…

I.V.: Mi se pare aşa de insalubru să intri aşa, în viaţa omului… Ferentarii noştri sunt Camera Lorzilor pe lîngă ce se-ntîmplă-n presă… Şi Clinton, şi acea nefericită prinţesă Diana şi acum Michael Jackson… Să nu ţii seama că omul ăla nu se mai poate apăra şi să spui orice despre el… Fiecare are o cămăruţă-n sufletul lui în care nu pătrunzi…„( sursa: http://www.jurnalul.ro/special/parintii-de-bucuresti-517326.htm)

Făcând o paralelă, remarc câtă dreptatea avea.

Mass media anunţă astfel decesul :
Familia scriitorului nu doreste sa faca publice detalii despre motivele decesului lui Romulus Vulpescu si nici despre inmormantarea acestuia.
Cauza morţii nu e importantă, deşi până la urmă se va afla, dar eu zic să nu intrăm cu bocancii în cămara sufletului, fiecare are dreptul la intimitatea sa .
Dar pentru a da amploare acestei ştiri se face legătura cu o altă tragedie :
Pe 12 august, scriitorul si sotia sa, prozatoarea Ileana Vulpescu – autoarea volumului „Arta conversatiei” -, isi pierdusera unicul copil, o fiica pe nume Ioana.

E modul în care orice ştire încearcă să capteze atenţia la modul „senzaţional” , aţi observat că orice ştire despre o catastrofă sau un accident e însoţită de acel ” cel puţin… victime”, nu 1, nu 2, nu 3, sau aproximativ ci de fiecare dată „cel puţin…”, din acelaşi motiv comercial de vindere a unei ştiri/informaţii se face amplificând la maxim ideea catastrofei.

Condoleanţe sincere doamnaei Ileana Vulpescu , mi-e ruşine că mass-media are neruşinarea de a-i amplifica durerea prin decesul anterior din familia sa.
„Mi se pare o cruzime-n plus… Odios…” vorba regretatului Romulus Vulpescu.

Frânturi din alt Interviu cu Ileana şi Romulus Vulpescu
Ce mai înseamnă astăzi termenul „imoral”, în accepţiunea dumneavoastră?

Ileana Vulpescu: Eu vă dau un răspuns de dicţionar, ca unul care a fost redactor la două dicţionare. Este o persoană care ignoră moralitatea, ştiind ce este moralitatea.

Nu v-am întrebat întîmplător, pentru că în spaţiul public pare să fi dispărut această noţiune.

I.V.: Vreau să vă spun că a dispărut ruşinea care este baza moralităţii şi, dispărînd ruşinea, s-a ajuns aici. Este un mod de a te afişa cu atîta indecenţă cînd eşti bogat, într-o lume în care majoritatea este săracă. Or, această indecenţă eu o consider o dovadă de imoralitate.

Aşadar, imoralul este un om care cunoaşte ce este moralitatea…

I.V. Da. Spre deosebire de amoral – „a”-ul acesta vine din greacă şi este alfa privativ, neagă o calitate a unui adjectiv. Deci, dacă spui „amoral” înseamnă că acesta nu ştie ce este morala. Imoral este cu totul altceva.

Romulus Vulpescu: Imoralul e conştient de starea sa, amoralul e mai departe de asta.

Sînt foarte multe situaţii în care impresia generală este de amoralitate, nu de imoralitate.

R.V.: Bine, ideea că nu ştiu istoria cuvîntului, mă rog… Dar să ştiţi că o anumită formă de mitocănie în manifestare, un anumit „manelism” erau şi înainte. Toate astea sînt ca tatuajul, pe care eu îl consider un fel de manelism al pielii. Parcă ar cînta pielea manele. Domnule, este ceva de groază şi mai sînt şi „manele” colorate… Am văzut şi prin filme, dar şi în realitate.

I.V.: Ei bine, dacă s-a tatuat un preşedinte al Statelor Unite, şi încă unde!, ce să ne mai mirăm…

Şi în Antichitate se practica tatuajul…

R.V.: Bine, dar faptul că au existat mitocani şi în Antichitate nu ne scuză pe noi, astăzi, daţi-mi voie!

I.V.: În orice caz, asta dovedeşte un lucru: că tot ce este prost se perpetuează. De fapt, s-a remarcat şi în genetică. S-a remarcat că ceea ce este defect se moşteneşte mereu. Nu este obligatoriu că dacă ai avut ochi albaştri şi ai fost deştept să moştenească şi urmaşii. Dar dacă ai avut un tîmpit în familie, oricînd mai poate apărea un alt tîmpit. Deci, genetica asta este! Indiscutabil. Este un fapt care se dovedeşte valabil în societate.

Oricînd… Dar parcă proporţia e alta, în momentul de faţă.

I.V.: Da, este. E vizibil. Eu nu spun că nu sînt oameni bogaţi în toată lumea, dar modul de a afişa acest lucru lezează sufletul unei populaţii întregi. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, acolo unde este o clasă de mijloc care trăieşte onorabil, care nu duce grija pîinii de a doua zi, nu interesează aşa ceva. Dacă fiecare are ce-i trebuie, n-au decît să fie alţii bogaţi. Dar cînd sînt pensii sub 700 de lei şi cînd, dacă ai 730 de lei pensie, ţi se taie subvenţia la căldură, cînd vezi nunţi de un miliard, de două sute de mii de euro, nu e în regulă…( sursa: http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=video%20ileana%20%C5%9Fi%20romulus%20vulpescu%3A%20%E2%80%9Ea%20disp%C4%83rut%20ru%C5%9Finea%2C%20baza%20moralit%C4%83%C5%A3ii%E2%80%9D&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CB0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.adevarul.ro%2Fla_masa_adevarului%2FVideo_Ileana_si_Romulus_Vulpescu-_-A_disparut_rusinea-baza_moralitatii_0_559144758.html&ei=6T1aUKXsIdDntQap8oDABQ&usg=AFQjCNE8y6CQBBYuWk18lLcANbbmLHf2UA)

Doliu şi în muzica românească

Nicolae Niţescu s-a stins din viaţă azi la prânz la vârsta de 82 de ani.Celebrul interpret de romanţe şi muzică uşoară românească, Nicolae Niţescu a murit în urma unui accident vascular pe stradă, azi la prânz, în Bucureşti.

Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/doliu-in-muzica-romaneasca-a-murit-nicolae-nitescu-414107.html

Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace şi familiei să-i dea alinare şi mângăiere întru nădejdea Învierii.

7 răspunsuri la „Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace

 1. @ Cammely,
  Buna dimineata !
  S-a stins din viata un OM de o probitate morala indiscutabila si o VALOARE inestimabila !!! !
  Se DUC VALORILE si RAMAN ” JAVRELE ORDINARE ” !!!
  DUMNEZEU sa-L odihneasca in pace !
  Cu profunde regrete ,
  Aliosa.

 2. Pingback: colţul european – 24 « Colţu' cu muzică·

 3. TOATA DREPTATEA, stimata Aliosa ! D-ZEU sa-i BINECUVANTEZE VESNIC pe TOTI cei Trimisi de EL noua celor care dovedim cu fiecare zi mai mult ca suntem NEVREDNICI de aceste DARURI VII, iar noua sa ne insanatoseasca moralitatea aplecata cu precadere inspre MITOCANIA de care pomeneste maestrul Vulpescu.La scurt timp dupa domnia sa, l-am pierdut si pe artistul Nicolae Nitescu. CRUNT de NEDREPT !

 4. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Păcat că pierdem atâţia oameni de seamă, pe care nu ştim să-i preţuim….
  Bine spus şi despre „circul” ieftin din presa românească….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s