Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului (Sol. 19, 17)!

Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului (Sol. 19, 17)!

Pe la ora 12 se aud voci de afară, tipau, se certau, cine o fi ?
Or fi ceva ţaţe de prin blocurile vecine?
– Taci tu…, eu îs aci de 3 ani, e al meu…
Cearta era aşa puternică încât pe la geamuri se vad oameni care urmăresc scena.
Nu era nimic interesant. De fapt, se certau două femei tuciurii aruncându-şi poalele în cap privind fiecare ca într-o oglindă la „bogăţia” celeilalte lângă tomberonul de gunoi. Disputa acerbă asupra gunoaielor menajere lua amploare.
Asta îmi aminteşte de un elev care plângea pe coridor. Avea şi el aceeaşi dilemă, iar pe chip i se citea groaza. Părinţii l-au trimis să cerşească pe „proprietatea” altora, dacă ar fi mers acolo ar fi primit bătaie de la ăia, dacă nu mergea tot cu bătaie se alegea, doar că de la părinţi. Ei, da, avea copilul probleme grave, ce să mai aştepţi de la el studiu, lecţii … Mult prea adânc pentru cei care privesc doar la suprafaţă; sufleţelul lui de copil se zbătea ca o corabie, printre valurile iscate de o furtună, la a cărei cârmă trebuia să stea braţe mult mai puternice decât firavele sale palme în care îşi lăsă căpşorul împovărat de griji prea mari pentru el.
Noiembrie o lună capricioasă, uneori prea cald pentru această perioadă, alteori prea frig, dar aurolacii nu simt nimic, ei pe moment pare că şi-au găsit … fericirea .
Ştiu, o să-mi spuneţi că n-ar trebui să încurajăm cerşetoria şi lenea, lumea e plină de ţigani care te-ar înjunghia în secunda următoare după ce le-ai dat. Oare noi nu facem la fel cu Dumnezeu cel milostiv ? Oricâte binecuvântări am primit, tot răutăcioşi şi nemulţumiţi suntem, înjunghiindu-L zilnic pe la spate prin neascultarea noastră şi consecvenţa în săvârşirea păcatelor, nu seamănă oare asta a ţigănie ? Iar El tot are milă şi dragoste faţă de noi. Nu ne ajută să luăm lozul cel mare şi să ne îmbogăţim peste noapte, dar ne dă sănătate să putem muncii şi minte pentru a putea câştiga banii cinstit. Dacă nu putem să facem acelaşi lucru pentru aceşti semeni născuţi într-o cultură bolnavă a cerşetoriei şi a escrocheriei ce-i de făcut ? Educaţie cu pâlnia nu poţi să le torni în cap. Şi atunci ne rezumăm la milostenii mărunte, după putinţa noastră, iar ei vor profita mereu. Însă celor care chiar nu au nici o ieşire din neputinţă, ar trebui să li se de-a şansa de a învăţa să muncească şi să câştige cinstit, de asta ar trebui să se ocupe edilii noştrii înainte de a le cere votul. Ar fi destul să înceapă de aici. Însă ce i-ar putea determina să-şi câştige votul cinstit oferindu-le acest model de milostenie ?
„Câtă înţelepciune este cuprinsă în cuvintele lui Solomon: Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului (Sol. 19, 17)! Iată ce împrumut nemaivăzut! Dăm cuiva şi primim înapoi de la altcineva. Mă vei întreba de ce nu a spus Solomon că cel care dă milostenie săracului dă lui Dumnezeu, ci că Îl împrumută pe Dumnezeu? Ca să nu crezi că ceea ce primeşti de la Domnul e un lucru lipsit de o mare importanţă. Dumnezeu ştie că suntem lacomi şi vrem să dobândim din ce în ce mai multe bunuri. Cel care are bani nu vrea în nici un chip să împrumute săracului fără să primească o asigurare că banii îi vor fi daţi înapoi. Aşadar, acestuia nu îi pasă de semenul său, ci urmăreşte numai câştigul. Săracul nu poate să pună chezăşie pământ sau altceva, pentru că nu are; nu poate găsi pe nimeni care să se pună zălog pentru el, deoarece nimeni nu are încredere în el. Aşadar, văzând Dumnezeu pe de o parte că săracul este în primejdie din pricina sărăciei sale, şi pe de altă parte că bogatul este în primejdie din pricina lipsei sale de
omenie, S-a pus El însuşi chezăşie pentru sărac dinaintea bogatului. De aceea spune Sfânta Scriptură: Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului.

De asemenea, ca să dăm cu împrumut, căutăm un om de la care putem lua dobândă mare. În schimb, lui Dumnezeu, Care ne întoarce însutit ce I-am dat, nu Îi împrumutăm din ce avem, ci împrumutăm celor care nu ne dau nimic înapoi, adică patimilor noastre, care sunt lăcomia pântecelui, slava deşartă, lăcomia, iubirea de plăceri şi multe altele. Şi spune-mi: ce anume ne dă lăcomia pântecelui înapoi? Ne dă numai grăsime şi greutate în mişcare. Ce ne dă înapoi slava deşartă? Invidie şi îndreptare împotriva celuilalt. Ce ne dă înapoi iubirea de argint? Griji şi necazuri. Ce ne dă înapoi iubirea de plăceri? Iad şi suferinţă. Iată cine sunt cei care se folosesc de bogăţiile noastre! Iar dobânda ce o primim în schimb sunt nenorocirile din această viaţă şi iadul din cea de dincolo.”-Sf Ioan Gură de Aur.

Sărăcia e cea mai veche istorie şi va dăinui peste veacuri, căci şi bogaţi şi săraci au fost şi vor mai fi. Însă mulţi vor trăi ca sclavul în jugul propriilor neputinţe; unii dintre bogaţi din pricina lăcomiei şi zgârceniei, alţii dintre săraci din pricina lenei şi minciuniI, şi unul şi altul atunci când este vorba de Dumnezeu, sunt atât de mici la suflet.
Atât omul milostiv, cât şi omul umil îl simţi după vorbă, după port, iar Dumnezeu nu osândeşte păcatul, ci inima împietrită şi pe aceştia îi va osândi, dacă nu vor dovedi dragoste în actele lor.
Când faci milostenie, fă-o cu Dragoste de Dumnezeu, când primeşti sau întinzi mâna fă-o doar dacă ai epuizat toate celelate mijloace de a ieşi din situaţia nenorocită cerşind întâi dragostea lui Dumnezeu.
„Banii nu îi câştigi ca să-i cheltuieşti pe plăceri, ci ca să-i ajuţi pe ceilalţi. Sau poate crezi că ceea ce ai este al tău? Nu. Chiar dacă ai câştigat totul prin muncă cinstită sau chiar dacă ai primit banii moştenire de la tatăl tău, averea ta este a lui Dumnezeu, Care ţi-a încredinţat-o ca să o foloseşti potrivit legilor sfinte. Adică să ţii pentru tine doar ce ai nevoie şi restul să dai săracilor.

De aceea, nu trece nepăsător pe lângă oamenii săraci, nu îi ocoli şi să nu-ţi fie ruşine să-i ajuţi. Lui Hristos nu Îi este ruşine să primească milostenia ta, pe care o faci prin oamenii săraci, iar ţie îţi este ruşine să-ţi întinzi mâna şi să dai câţiva bănuţi. Nu este aceasta o ruşine şi mai mare? Dacă şi pentru un pahar de apă rece pe care îl dai, Dumnezeu te va răsplăti (Mat. 10, 42), gândeşte-te ce răsplată vei primi dacă vei fi generos cu săracii.

Ştiu că ai mai auzit de multe ori aceste cuvinte şi alte asemenea. Dar de câte ori le-ai pus în lucrare? De câte ori ai făcut binele? Între atâtea vânzări, cumpărări şi schimburi pe care le-ai făcut, de câte ori ţi-ai cumpărat mântuirea prin milostenie? Nu este o nebunie ca atunci când cumperi un ogor, să îl vrei pe cel mai roditor, iar atunci când trebuie să cumperi cerul, adică să dobândeşti un ogor al tău în ţara veşnică a lui Dumnezeu, tu să alegi pământul, care într-o zi nu va mai exista? Spune-mi, dacă ai şti că oraşul nostru peste un an va fi distrus, dar nu şi alt oraş, unde ţi-ai zidi casa: în acest oraş sau în altul? În altul, fără îndoială. Ei, atunci nu zidi în această lume palate, care peste o vreme vor cădea şi se vor face una cu pământul. Dar ce tot spun? Înainte ca acestea să fie distruse, tu însuţi vei muri şi vei merge la iad. De aceea, zideşte palate în ceruri, unde nu ai nevoie de zidari şi de muncitori. Acolo, palatele sunt ridicate de săracii pe care îi ajuţi pe pământ. Acestea nu numai
că nu se dărâmă niciodată, dar atrag asupra ta bunăvoinţa lui Dumnezeu, te curăţă de păcate şi se poate uneori să te izbăvească chiar de la moarte. Să nu te mire cuvintele mele. Cu toţii suntem fără putere dinaintea morţii. Dar dacă suntem milostivi, putem chiar să o biruim. „Sf Ioan Gură de Aur.(http://www.ioanguradeaur.ro/736/milostenia/)

*Azi este „Duminica samarineanul milostiv”.

Reclame

6 răspunsuri la „Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului (Sol. 19, 17)!

    • Asa cred si eu, dar parintii lor ii trimit la scoala doar pentru a le lua alocatia, n-au caiete, n-au pixuri, nu-i intereseaza nimic si nici macar nu le dau voie sa isi consume copilaria in alt mod decat o fac ei, prin cersetorie si escrocherii. Crede-ma sunt multi ca acestia, Carmen.

    • „mana-mana” si eu 😉
      asa zicea una din fiicele mele cand era micuta, „mana-mana”, nu „sarumana” 😆
      *imi cer scuze, dar nu stiu ce s-a intamplat , nu ma lasa calculatorul sa folosesc diacriticele, poate rezolv maine dilema 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s