Câtă bucurie lăuntrică a simţit Simeon Iubitorul de Dumnezeu când l-a luat pe pruncul Iisus în braţe aflăm din mulţumirea adusă Domnului, prin cuvintele pe care le auzim repetate la fiecare slujbă a vecerniei: „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel.” (Luca 2:29-32).
Mesia cel promis a fost întâmpinat în Templu de drepţii Simeon si Ana, ultimii credincioşi din Legea Veche.
Nici un profet al Vechiului Testament nu a avut posibilitatea de a-L vedea pe Iisus Mântuitorul decât în vedenii sau vise , dar dreptul Simeon a avut cinstea nu doar de a-L vedea, ci şi de a-L atinge cu mâna lui. Aceasta n-o putem cataloga doar ca pe o experienţă simplă, ci ea a fost răsplata a unei pregătiri interioare de 360 de ani de căinţă, smerenie şi curăţie prin care s-a dovedit vrednic de a crea o cale duhovnicească, pentru că prin această Întâmpinare a Domnului se creează de fapt încă o parte din Împărăţia lui Dumnezeu în poporul ales.
Sfinţii episcopi Metodie din Patara (+ 312), Chiril al Ierusalimului (+ 360), Grigorie Teologul (+ 389), Amfilohie din Iconium (+ 394), Grigore de Nyssa (+ 400) şi Ioan Hrisostom (+ 407) au întocmit slujbe închinate acestei sărbători.
Sărbătoarea numită „Întâmpinarea Domnului” a fost îmbogăţită de mulţi imnografi ai bisericii cu imnurile lor: Sf. Andrei Criteanul în sec. al VII-lea, Sf. Cosma Episcopul Maiumei, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Gherman Patriarhul Constantinopolului în sec. al VIII-lea şi Sf. Iosif Arhiepiscopul Tesalonicului în sec. al IX-lea.
Prin intermediul acestor frumoase slujbe şi cântări pregustăm bucăţi din fericirea raiului pierdut de Adam prin neascultarea sa când a gustat din mărul care a oprit procesul său de desăvârşire. Mântuitorul a preluat acest proces, parcurgând acest drum în totalitate şi ne-a încununat cu puterea desăvârşirii pentru ca omul să se poată unii pe deplin cu Dumnezeu.
In iconografia bisericească avem de asemenea reprezentări ale profeţiei lui Simeon către Maica Domnului: „şi prin sufletul tău va trece sabie ” (Luca 2:35) , care era defapt o dezvăluire cu privire la durerea prin care va trebui să treacă şi jertfa ei ca mamă. Această icoană cunoscută sub denumirea de „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeţia lui Simeon”, o reprezintă pe Maica Domnului fără Pruncul Iisus în braţe şi cu şapte săbii care-i străpung pieptul: trei din partea stângă, trei din dreapta şi una de jos.
Gândind la toate aceste evenimente istorice deosebit de importante pentru orice bun creştin, sărbătoarea de azi ne apleacă din nou genunchii la podea cerând în rugăciune iertare pentru nesăbuita noastră viaţă plină de nepăsare, aplecată uneori spre cele sfinte doar în momente de grea încercare şi suferinţă. Doar omul fără Dumnezeu rămâne neschimbat în îndărătnicia sa chiar şi în astfel de momente, însă şi el va avea de dat socoteală la aceeaşi Judecată!
(surse bibliogarfice: http://www.razbointrucuvant.ro/2013/02/01/predica-parintelui-dosoftei-la-intampinarea-domnului/ ; http://www.calendar-crestin-ortodox.ro/Sinaxar/2/2/2013/)
❤¸.´¨) ¸.*¨)
(¸.´ (¸.´ .❤ ´ ¸¸
¸.´❤¸.´¨) ¸.*¨)
(¸.´ (¸.´ .❤ ´ ¸¸
sărumâna…
Doamne ajuta!
Cu mare drag
Pingback: Încă două “duzini” | Cioburi de chihlimbar·
Multă inspirație…
ba deloc, doar putina atentie la semnificatia acestei minunate zi de sarbatoare 🙂
noapte buna
Multumesc de informatii… Chiar nu stiam toate semnificatiile acestei sarbatori
de fiecare data mai descoperim cate putin din Adevar
Pingback: Duzina de cuvinte… Fericirea « Dor De Dragoste·
Pingback: Sunt rebelă ! « Dictatura justitiei·
Pingback: O duzină de cuvinte – psi words | innerspacejournal·
Pingback: Sâmbãta celor 12 cuvinte « calatorprintaramea·
Pingback: Un măr în (răs)păr… « Almanahe·
Cuvântul Domnului, cuvântul omului….Fie ambele primite…şi dăruite mai departe.
Dumnezeu sa primeasca sfintele rugaciuni, a fost o zi de sarbatoare frumoasa!
Pingback: Duzina de cuvinte: Putred | Dia na's blog·
Pingback: Duzina de cuvinte- Ecuație cu două necunoscute « Cățărătorii·
Pingback: Bonus : Sunt încă rebelă ! « Dictatura justitiei·
Am să-ți fac o dezvăluire , sunt convinsă că tu nici nu bănuiești, neavând <puterea de a prevesti sau aceea de a vedea a unui profet , bucuria simplă , chiar fericirea lăuntrică ce mă cuprinde atunci când citesc ce scrii tu Cammely.
Experiența îmi spune că sufletul tău s-ar sparge în mii de bucăți dacă ai fi nevoită cândva să rupi din pom mărul cunoașterii . Oripilată de greșeala ta, l-ai arunca pe podea încercând în disperarea ta să lași trecutul istoric neschimbat. !
Etichete: neschimbat,