Sf. Ioan Gura de Aur: „Crucea nu este altceva decat semnatura crestinului”!

Inaltarea Sfintei Cruci – zi de post, praznuita pe 14 septembrie.

Suntem crestini si sa ne bucuram de asta! In acelasi timp sa ne aducem aminte si de ceea ce spunea Sf. Ioan Gura de Aur: „Crucea nu este altceva decat semnatura crestinului”! Precum suntem frati pentru ca ne rugam aceluiasi Tata, tot asa prin cruce avem aceeasi semnatura pentru lume. Asa cum atunci cand semnam un act de valoare cu o semnatura frumoasa, de care nu poate fi indoiala ca nu este a noastra, tot asa si cand ne facem semnul Sfintei cruci, sa-l facem cu toata dragostea si dorinta sa fim recunoscuti drept crestini.

Avem o mostenire de la Hristos mult mai pretioasa decat putem sa percem cu mintea noastra, dar nu trebuie folosita numai in scopuri personale; ci sa ne straduim sa ne lepadam de sine pentru El si pentru Evanghelie. Mostenirea aceasta este Sfanta Cruce ce ne acopera, ne insoteste, ne binecuvanteaza, ne este ajutor, ne apara, ne da putere in fata vrajmasului, ne vindeca, ne mantuieste…

Pentru ca in Hristos totul se transforma, capata cu totul alt sens: crucea nu mai este pedeapsa, devine iertare; jertfa nu mai este moarte, ci viata. Este semnul biruintei, iar cel ce-l foloseste devine invingator si marturisitor. Nu pentru ca meritam acest lucru, ci „pentru ca El a purtat pacatele noastre in trupul Sau, pe lemn, pentru ca noi fiind morti fara de pacate, sa traim pentru neprihanire; prin ranile Lui, noi ne-am vindecat” (1 Petru 2,24).

„Cel mai frumos si mai convingator discurs despre dragoste este imbratisarea” spunea Pr. Dumitru Staniloae si va rog sa priviti catre Sfanta Cruce cu gandul ca Hristos ne imbratiseaza, nu ne alunga; ne iarta, nu ne judeca. Si tot El – pentru cei care s-au rusinat – va sta inaintea scaunului de judecata si va arata mainile si coasta Sa Tatalui spunand „si pentru ei M-am jertfit”!!!

Acum sa ne rugam ca „Hristos sa Se salasluiasca, prin credinta, in inimile noastre, inradacinati si intemeiati fiind in iubire, ca sa putem intelege impreuna cu toti sfintii care este largimea si lungimea si inaltimea si adancimea. Si sa cunoasteti iubirea lui Hristos cea mai presus de cunostinta, ca sa va umpleti de toata plinatatea lui Dumnezeu.” (Efes. 3, 17-19). Amin.

Arhim. Siluan Visan

vezi: http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/inaltarea-sfintei-cruci/crucea-este-semnatura-crestinului-141952.html

“Cruce Sfântă, părăsită“ 

Cruce Sfântă, părăsită
Lângă margine de drum,
Coperişul tău se strică
Lângă creştinii de acum.

Cruce Sfântă, jalnic este,
Tristă stai, plecată-n jos
Şi nu-i nimeni să te-ndrepte
Of, ce lucru dureros!

Oamenii nu-şi mai ridică
Pălăria-n dreptul tău,
Să se-nchine şi să zică:
Doamne, feri-ne de rău!

Cruce Sfântă cu durere
Tristă stai în locul tău,
Caţi la lume făr-a cere
Ceva-n ajutorul tău.

Nimeni astăzi nu mai vine
Să te-aşeze iar frumos,
Bate vântul, te doboară
Cu icoana lui Hristos.

Dar credinţa mea îmi spune
Ca mult nu va dăinui,
Printr-o tainică minune
Crucea tot va birui.

Un răspuns la „Sf. Ioan Gura de Aur: „Crucea nu este altceva decat semnatura crestinului”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s