„Partir, c’est est mourir un peu”

Citat-Hermann-Hesse.fw_-638x338

„Partir, c’est est mourir un peu” – Rondel de l’adieu. Am murit putin.

Pentru mine a fost un an care a inceput si s-a sfarsit cu lacrimi. Am pierdut doua mame, mama sotului in inauarie si mama mea in decembrie.

Cand pierzi pe cineva drag, mai ales parinte, simti o dezradacinare, dar indiferent cine o fi cel drag care ne paraseste mereu avem impresia ca am fi putut face mai mult si ne incearca un sentiment de vinovatie.

Poate nu i-am spus ca-l iubim, poate nu am avut destula rabdare cu neputintele sale, am fost prea grabiti, prea egoisti prinsi in lumea noastra alerta, poate mai traia daca am fi procedat altfel… si sunt atatea remuscari.

Lacrimile au inghetat undeva in abisurile sufletului, unde sunteti ingeri sa ma ridicati?

Raspunsul nu intarzie. Imi amintesc vorbele parintelui Arsenie Papacioc care ne reaminteste ca „nu se misca fir de par fara voia Lui si perii capului sunt numarati„, iar in acatistul catre Dumnezeu Tatal pentru cei adormiti se spune:  in Condacul 1: „Cel ce cu iconomia Ta cea nepatrunsa ai pregatit pacea spre binele cel vesnic, hotarand tuturor vremea si felul sfarsitului, iarta, Doamne, pacatele celor din veac adormiti, primeste-i in locasul luminii si al bucuriei si le deschide bretele parintesti. Auzi-ne, Milostive, pe noi, cei ce le facem pomenirea si strigam: Tatal nostru, iubirea cea nemarginita, odihneste sufletele adormitilor robilor Tai!”

pomenirea mortilor 16 apr 2011 001

Atunci cand ne invinovatim sa ne incredintam ca am facut fiecare cat ne-am priceput.

Cerem la Dumnezeu :

„Tatal nostru, graieste lor: ” Pacatele vi s-au iertat!”;
Tatal nostru, primeste-i in limanul cel fericit si linistit;
Tatal nostru, deschide-le camarile Ingerilor si Sfintilor;
Tatal nostru, pe parintii si fartii nostri cei adormiti invredniceste-i vesnicilor Tale bunatati;
Tatal nostru, iubirea cea nemarginita, odihneste sufletele adormitilor robilor Tai!”

RUGACIUNE:

O, Preasfanta Doamna, de Dumnezeu Nascatoare, catre tine Preacurata nazuim. Tu esti cetate tare si mijlocitoarea si acoperamantul tuturor celor ce alearga la tine cu credinta si nadejde. Ceea ce esti binecuvantata, te rugam, asculta rugaciunea nevrednicilor robilor tai si soleste intotdeauna pentru adormitii robii tai. Tu pururea mijlocesti pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreapta credinta si care alearga sub acoperamantul tau si se roaga cu credinta pentru cei bolnavi, napastuiti si intristati, insa mijlocirea ta si rugaciunea, ne este si mai trebuincioasa dupa moartea noastra. Dupa Dumnezeu la tine avem nadejde tare, caci nimeni din cei ce se roaga tie, nu iese fara ajutor, ci numai cu bucurie, mangaiere si indulcire. Preasfanta Doamna, Nascatoare de Dumnezeu, roaga pe Fiul tau si Dumnezeul nostru sa daruiasca celor adormiti iertarea pacatelor. Roaga-te, Nascatoare de Dumnezeu, caci mult poate rugaciunea Maicii spre bunavoirea Stapanului, fiindca Domnul primeste de la tine tot cuvantul despre iertare. Deci si acum primeste ale noastre rugaciuni ce le aducem tie, Preasfanta Fecioara, din toata inima si din tot sufletul nostru, pentru sufletele adormitilor robilor tai. Te rugam, Stapana, sa le ajuti cu indrazirea cea de Maica ce o ai catre Domnul, ceea ce esti plina de dar, ajuta-le sa se indeparteze inaintea Celui ce sade pe tronul slavei, ca sa nu fie rusinati in fata ingerilor si a tuturor sfintilor, in fata lumii celei de sus si a celei de jos. O, Preasfanta Doamna, Imparateasa si Stapana, tu esti podul care duci la cer pe cei de pe pamant, tu esti deschizatoarea usilor Raiului. Pe tine te cinstim si Fiului tau slava inaltam impreuna si Parintelui celui fara de inceput si Duhului Sfant, Dumnezeului nostru in vecii vecilor. Amin.

 

Reclame

Un răspuns la „„Partir, c’est est mourir un peu”

  1. Multumim pentru interesantele articole si pline de inteles duhovnicesc!
    La multi ani binecuvantati cu pace sufleteasca si sanatate !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s