Of, iubire, iubire, iubire…

Luata ca definitie spunem despre iubire ca, este sentimentul puternic de afectiune, atractie si unire a celor doi parteneri care formeaza cuplul(marital sau nu), ea fiind principala motivatie de transformare a cuplurilor erotice in cupluri conjugale (casatorie). Specialistii in domeniu descriu cinci forme de manifestare a iubirii:

Epithumia – exprima dorinta fizica puternica, reciproc exprimata prin dragoste sexuala plina de satisfactie, fiind si un indicator sigur al sanatatii casniciei.

Eros – este forma de dragoste ce implica cel mai mult romantismul, ideea de contopire, unificare, fuziune cu fiinta iubita, dar nu in ultimul rand si dorinta de a o poseda total atat din punct de vedere mental,fizic dar si spiritual. Romantismul este mereu punctul de plecare in casatorie fiind o iubire pasionala, sentimentala.

Storge – este o forma de dragoste, avand o relatie ce contopeste o afectiune naturala si sentimentul de apartenenta reciproca, bazandu-se pe loialitate mutuala si manifestandu-se in relatiile dintre soti, parinti si copii, frati si surori, dand nastere sentimentului de apartenenta la un anumit grup.

Fileo – un gen de iubire care pretuieste pe cel iubit, manifestandu-se cu gingasie, dar asteptand intotdeauna un raspuns. Acest gen de iubire inseamna prietenie, reciprocitate si creeaza prieteni foarte apropiati ce isi marturisesc si impartasesc ganduri, planuri, visuri, sentimente, probleme intime pe care nu le-ar discuta cu altcineva. Intr-o casnicie lipsa lui fileo chiar daca exista pasiune duce la o relatie de cuplu neinteresanta, neinplinita total.

Agape – este dragostea completa lipsita de egoism, care are capacitatea de a oferi continuu, fara a astepta ceva in schimb, fiind modelul iubirii Christice, o dragoste a actiunii, presupunand ajutorare, a face bine, a avea compasiune pentru celalalt, fiind o atitudine, un comportament motivat spiritual si aproape deloc emotie.

Dragostea poate fi matura sau imatura.

Prin dragoste imatura intelegem o iubire cu intensitate mare, cu amestec de dependente dar si de asteptari ca partenerul sa satisfaca multe din nevoile personale, fiind specifica adolescentilor si tinerilor.

Dragostea matura este de intensitate mai mica, dar mult mai profunda, implicand incredere, respect si acceptarea partenerului asa cum este fara a avea tendinte de a-l schimba, presupumand a te bizui pe partener in orice situatie, indiferent daca este sau nu de acord cu tine, daca ii place sau nu. Persoanele ce ajung la o astfel de dragoste, sunt persoane ce se iubesc si pe sine, ce au un eu bine diferentiat, care pot sa fie autonome dar si implicate emotional in relatia cu partenerul.

Trecerea de la o dragoste imatura la una matura nu este deloc usoara, ea implica conflicte, suferinte, adaptari. In viziunea lui Erich Fromm „iubirea este o arta, un mod de a trai in arta”, el incurajeaza invatarea acestei arte asa cum invatam oricare arta(muzica, pictura,etc.). Dupa Fromm pentru a transforma iubirea imatura in iubire matura trebuie sa fie:

  • disciplina – angajarea responsabila a timpului si eu-lui personal;
  • concentrarea – asupra partenerului, pentru a-l putea cunoaste si intelege;
  • rabdarea – este nevoie de exercitii, in timp si treptat, pentru a invata sa iubesti;
  • sensibilitatea – este legata de constientizarea propriilor erori, fluctuatii de sentimente si autocontrol;
  • depasirea narcisismului – iesirea din propriul eu, din propriile placeri, din egocentrism si egoism manifestarea modestiei si a disponibilitatii in relatie.(https://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologia_familiei#Rolurile_familiale)
Reclame

Un răspuns la „Of, iubire, iubire, iubire…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s