sincer

Fotografia postată de Mums Worldwide.

Ții minte că acum câțiva ani am vorbit despre originea cuvântului „sincer”, care este legată de o veche practică necinstită – aceea de a ascunde cu ceară fisurile vaselor de lut? Ceara se topea și defectul mascat ieșea la iveală mai târziu, spre paguba și dezamăgirea celui care plătise un preț mare pentru un lucru pe care îl crezuse fără defect. „Sine cera” însemna fără ceară, adică ceea ce vedeai pe dinafară era și pe dinăuntru. Nu însemna fără defecte, ci cu ele la vedere, astfel încât cumpărătorul să decidă dacă vasul merita prețul și dacă putea să îl repare singur apoi.
În Japonia există exact opusul acestui obicei nefericit: Obiectele din sticlă sau din porțelan care s-au spart sunt reparate cu… aur. Cu aur topit. Ce mult îmi place ideea aceasta! Are implicații morale profunde. În primul rând, pentru că aurul dă valoare unui obiect fără prea multe calități care să-l recomande. Aurul poate să facă din cioburi bune de aruncat un obiect de mare preț. În al doilea rând, pentru că fisurile reparate cu aur se văd foarte bine. Nu este nimeni mințit. Știi ce ai în față, știi că nu e perfect.
Ne-am obișnuit, preluând practicile atât de pragmatice ale veacului nostru, care prețuiește mult forma fără conținut, să aruncăm imediat obiectele deteriorate și, mai trist, să disprețuim oamenii a căror viață s-a făcut țăndări, la un moment dat. Oamenii ale căror cicatrice, aflate „la vedere”, ne descoperă traume și schilodiri pe care și le poartă cu greu și cu capul plecat.
Hai să fim anul acesta „japonezi”: să lipim cioburile cu aur topit, cu valoarea pe care o implică prețul plătit de Creator, fără deosebire, pentru fiecare făptură de sub soare! Să prețuim urmele suferinței ca semne ale unei istorii de viață, ale unei experiențe care dă demnitate. Și hai să ne conturăm propriile defecte în mod vizibil, să nu ni le mai ascundem! Pentru că urma aceea de aur topit înseamnă și că un defect a fost recunoscut și… reparat. Înseamnă că mi-am văzut vina, greșeala, și că nu am tratat-o cu indiferență, ci m-am străduit să o repar. Chiar dacă se văd semnele, nu contează. Urma aceea a recunoașterii și îndreptării este aurul curat al unui caracter de valoare. Vrei și tu să ai un an „japonez”? Te însoțesc!
Scrisă de: Gianina Floricel

2 răspunsuri la „sincer

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s